Ik plaats wel eens Jägermeister in de vrieskist. Als ik het vergeet, gaat het dan bevriezen? Volgens mij bevriest alcohol niet gauw.
Beste Theo,
We weten dat water bij 0°C bevriest en dat een diepvriezer (-20°C) dus perfect is om wat ijsblokjes te maken voor in je drankjes. Wanneer verschillende stoffen gemengd worden, verlaagt het smeltpunt vergeleken met het zuivere oplosmiddel (dat is ook het onderliggende principe bij het gebruik van strooizout).
Voor Jägermeister zit je met een mengsel van 35% alcohol (ethanol) in ongeveer 65% water (we negeren de kruidenextracten even). 35% ethanol zorgt ervoor dat het smeltpunt van het mengsel tot -30°C zakt. In een standaard diepvriezer zal je fles Jägermeister dus niet bevriezen, zelfs al zou je de flessen maanden aan een stuk laten zitten. Voor sterke drank (vanaf 32 vol% alcohol) kan je dus de diepvriezer met een gerust hart gebruiken.
Wanneer je bier, wijn of fruitjenevers (<32% alcohol) snel wilt afkoelen, kan je de flessen best tijdig verwijderen uit de diepvriezer. Water zet uit wanneer het bevriest waardoor de flessen kunnen barsten. In het geval van wijn of likeuren op basis van room (zoals Baileys bijvoorbeeld) kan het bevriezen ook de smaak en textuur permanent wijzigen.
Bedankt voor uw antwoord
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
(Bio)chemie Eiwitgebaseerde materialen Weefselregeneratie biosensoren