Hoe komt het dat frisdrank direct kan bevriezen?

Eline, 15 jaar
1 februari 2011

...als het een paar uur in de diepvries heeft gestaan?

Antwoord

Dag Eline,

Ik heb dat zelf ook al ondervonden: tijdens een buurtfeest waren de koelkasten voor de frisdrank slecht afgesteld, waardoor de temperatuur te laag werd. De frisdranken waren niet bevroren toen ze uit de koelkast gehaald werden, maar wanneer een flesje ontkurkt werd, bevroor de inhoud onmiddellijk.

De oorzaak hiervan is vriespuntsverlaging. Wanneer iets opgelost wordt in een vloeistof, dan zal het mengsel bevriezen bij een lagere temperatuur dan de zuivere vloeistof. Frisdrank in een flesje bestaat (voornamelijk) uit water, suiker en koolzuur (CO2). Zuiver water heeft een vriespunt van 0 °C, en laten we even aannemen dat het vriespunt van de frisdrank -20 °C is. We leggen dit flesje nu in de diepvries van -18 °C. Na een tijdje zal dit flesje de temperatuur aannemen van -18 °C, maar het zal vloeibaar blijven omdat het vriespunt -20 °C is. Wanneer we het flesje ontkurken, zal een groot deel van het koolzuur ontsnappen. Omdat het vriespunt van een mengsel evenredig is met het aantal opgeloste stoffen, zal het vriespunt van dit mengsel nu hoger liggen, bijvoorbeeld bij -15 °C. Omdat het flesje echter nog steeds -18 ° is, zal het onmiddellijk bevriezen, omdat de temperatuur van het flesje nu lager ligt dan het vriespunt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be