Hoe bacterieel DNA knippen zonder menselijk DNA te knippn? En hoe dat kapot bacterie-DNA eruit halen?

Jens, 30 jaar
15 april 2011

Ik vroeg mij af hoe laboranten DNA van een bactrie kunnen knippen en op dezelfde tijd het DNA van mensen "ongemoeid" laten in eenzelfde staal.
Men gebruikt hiervoor restrictie-enzymen, maar ik vraag mij nu af: hoe weten die restrictie-enzymen welk DNA van mensen is en welk DNA van bacteriƫn ?

Ik vraag dit naar aanleiding van een documentaire over het opzuiveren van DNA en hoe oud DNA gecontamineerd is door bacterieel DNA enzo en ze dan dat bacteriaal DNA in stukken knippen om het er nadien uit te halen.
Al stel ik mij hier de tweede vraag: hoe kunnen ze nu dat bacterie DNA eruit halen en het mensDNA niet? Is dat omdat het menselijke DNA dan sowieso groter/langer is dan het bacterie DNA? (scheiden op basis van grootte?)

Antwoord

Beste Jens,

Bacterien bevatten vaak twee soorten DNA (een grote circel van een paar miljoen bouwstenen; ook nucleotiden genoemd; er zijn vier verschillende nucleotiden A, G, C en T). Sommige bacterien bevatten vaak ook plasmiden (dit zijn kleinere circeltjes van een paar duizend bouwstenen). De structuur van het DNA in bacterien is dezelfde als bij de mens. Ook menselijke cellen bevatten DNA (in dit geval oa lineaire chromsomen; ons grootste chromosoom bevat ongeveer 200 miljoen bouwstenen).

Het is inderdaad zo dat als men gaat werken met oud DNA (bv van een Neanderthaler of mammoet of andere uitgestorven levend organisme) dat er in dit DNA ook vaak DNA aanwezig is van micro-organismen (bacterien, schimmels, ...).

Als men dit DNA zal knippen zal men dus inderdaad zowel het bacterie-DNA als het DNA van de Neanderthaler, mammoet, ....) knippen. Men bekomt dan een mengsel van (relatief kleine) stukjes van bv 500 bouwstenen. Op basis van grootte zal men geen verschil zien tussen bacterie DNA en DNA van organisme X. Maar, men kan in het laboratorium de individuele DNA stukjes opzuiveren (we spreken van DNA stukjes cloneren in een vector). Vervolgens kan men van individuele stukjes DNA de opeenvolging van de bouwstenen (de DNA sequentie) gaan bepalen en kan men dan -op basis van DNA databanken- gaan kijken of het over bacterie DNA of ander DNA gaat (van organisme X). Tegenwoordig is het zelfs niet meer nodig om stukjes DNA apart te gaan cloneren in een vector. Men kan rechtstreeks de DNA sequentie bepalen van DNA stukjes in een mengsel...

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be