is rauwe groenten eten slechter voor gezondheid?

Sharon, 17 jaar
7 maart 2009

Is het zo, dat aangezien we door evolutie aangepast zijn aan gebakken groenten, dat dat beter is voor onze gezondheid dan rauwe groenten? Ik zou denken dat de enzymen die in die groenten zitten dan hun werking verliezen door verhitting en dus verandering van vorm. Dan zou het toch gezonder zijn om ze rauw te eten?

Antwoord

Beste Sharon,

Rauwe groenten bevatten de meeste vitamines en mineralen, dus zijn theoretisch het meest gezond.  Uiteraard moeten ze goed gespoeld worden zodat er geen aarde meer aan blijft kleven.

Maar we hebben elke dag 300 gram groenten nodig.  300 gram, enkel als rauwe groenten, is enorm veel.  Vandaar dat we aanraden om een deel van de groenten te bereiden bij de warme maaltijd en bij de tweede broodmaaltijd nog een schaaltje rauwkost te nemen.

Verliezen aan vitamines en mineralen en bepaalde enzymes kan je beperken door een korte gaartijd in weinig water.  Ook diepvriesgroenten zijn goed van samenstelling.  Het is vaak beter spinazie uit de diepvriezer te gebroken dan wel spinazie die al een ganse week in je kelder ligt (door bewaring gaan ook vit en min verloren).

Bovendien zijn niet alle groenten geschikt om rauw te eten.  En de variatie is erg belangrijk; zowel in de soort groenten als in de bereidingswijze.  Groenten 'bakken' zou ik niet doen, want dan ga je extra vetstof toevoegen wat niet nodig is.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be