Gekoppelde genen: wat is een koppelingsgroep? Is dat nu combinatie van genen op een homoloog paar chromosomen of op een chromosoom?

steven, 38 jaar
17 februari 2009

Zoek ik op internet koppelingsgroep dan krijg ik twee verschillende antwoorden. Eén zegt dat het de genen op een chromosoom zijn , de ander dat het de genen op een homoloog paar zijn.

Wat is nu juist zo'n koppelingsgroep?

Antwoord

Tijdens de meiotische celdeling (bij de vorming van haploïde voortplantingscellen) gebeurt er tijdens de eerste fase een recombinatie of crossing-over. Zo wisselen de twee homologe chromosomen in een cel gelijke onderdelen uit. 

Chromosomen werden door Morgan een schaal toegekend van 1 tot honderd centiMorgan (cM). Eén cM is de plaats tussen twee naburige genen, honderd cM afstand is de uiterst mogelijke afstand op een chromosoom. 

Deze recombinatie gebeurt op een (ongeveer) willekeurige locatie in het chromosoom. Nu is het zo dat hoe kleiner de afstand tussen twee genen, hoe kleiner ook de kans dat de crossing-over plaats zal vinden tussen die genen. Wanneer 2 genen generaties lang naast elkaar blijven op één chromosoom, dan noemen we ze gekoppelde genen of een koppelingsgroep. Hetzelfde geldt voor markers en hun genen.

Twee versies van één gen op twee chromosomen noemen we allelen.

(Dit is althans wat ze ons geleerd hebben. Als er andere versies bestaan, ben ik er niet van op de hoogte.)


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw