Energie uit zeewater: kan je het laten branden met radiogolven?

Guido, 55 jaar
6 mei 2008

Duurzame en schone energie? Er circuleert een filmpje waarin een Amerikaan te zien is die zout water laat branden met radiogolven. Kan iemand deze proef succesvol herhalen? Hoe zou het hierbij zitten met de neveneffecten? De energie voor de radiogolven via zonnepanelen?

Antwoord

Beste Guido,

Water op zich kan niet branden, maar het waterstofgas dat vrijkomt bij de splitsing van water (H2O) in waterstofgas (H2) en zuurstofgas (O2) kan dat wel. Bij deze verbranding wordt dat waterstofgas en zuurstofgas terug omgezet in water.

Voor deze splitsing heb je energie nodig en uit dit proces kan je nooit meer energie halen dan dat je er in steekt. Je zal dus altijd meer elektriciteit gebruiken om het water te splitsen, dan dat je kan halen uit de vlam door bijvoorbeeld een generator die boven de vlam hangt.

Energie gaat nooit verloren, maar op de hier beschreven manier, vermindert de energie die je nuttig kan gebruiken om bijvoorbeeld elektriciteit mee op te wekken.

De kleur van een waterstofvlam is blauw-violet en bijna niet zichtbaar. De vlam in het filmpje heeft meer de oranje-achtige kleur van een natriumvlam.

Als zout (natriumchloride, NaCl) opgelost wordt in water, splits het zich op in geladen deeltjes (dan ioniseert het), namelijk in natrium (Na+) en chloor (Cl-). Deze geladen deeltjes (ionen) reageren op het elektrische veld van de radiogolven.

De energie die we nodig hebben om de natriumvlam op te wekken, wordt geleverd door de radiogolven. We hebben meer elektriciteit nodig om de radiogolven op te wekken dan dat we kunnen halen uit de natriumvlam.

In tegenstelling tot wat sommige van de filmpjes op het internet beweren, is dit dus geen oplossing voor de energieproblematiek.

Met vriendelijke groeten,

Joris

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be