Ik onderzoek in mijn klas het effect van licht op de groei van tuinkers. We gebruiken hiervoor een lichtslinger op batterijen. Na één week zijn de batterijen zo goed als leeg, maar branden enkel de groene lampjes nog wel. De andere gekleurde lampjes zijn uit. Verbruiken die groene lampjes dan minder energie?
Beste,
Om de vraag correct te kunnen beantwoorden moet ik eigenlijk weten welk type "lampjes" je hebt. Zijn het gloeilampjes, of (wat ik vermoed) led-lampjes?
Bij leds is de werkspanning (en soms het stroomverbruik) afhankelijk van de lichtkleur.
De stroom door de leds wordt beperkt door het gebruiken van weerstanden in serie met de leds en/of het in serie of parallel schakelen van de leds.
Door samenloop van omstandigheden (type led, serieweerstanden en hoe de leds onderling zijn verbonden) zijn het in uw slinger de groene die nog iets doen bij de lage spanning. Maar dat hadden evengoed de rode kunnen zijn (blauwe en witte hebben een hogere werkspanning, die gaan waarschijnlijk eerst uit).
Nog even dit:
-Planten gebruiken geen groen licht om te groeien maar eerder rood en blauw licht. Hiervoor worden door o.a. Philips speciale leds gemaakt die in de tuinbouw worden gebruikt.
-Licht opwekken vraagt relatief veel energie. Een batterij gebruiken als voeding is oké voor korte duur. Voor lange duur kan je best netvoeding gebruiken (wall adapter?).
Mvg
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.