Wat is dit voor steen?

Jolanda, 57 jaar
5 juni 2022

Op de Maasvlakte Rotterdam heb ik deze steen gevonden. Hij is wit en hier en daar glimmend. Er lijken blaadjes en/of zaadjes op en tussen te zitten. Wat is dit?

Antwoord

Hallo Jolanda,

Het is meestal niet makkelijk om aan de hand van een paar foto's te determineren welk soort steen je voor je hebt liggen.
In de mineralogie (de studie van mineralen) worden er verschillende eigenschappen van mineralen onderzocht om te achterhalen over welk mineraal het gaat.

Stenen (of beter gezegd gesteenten) bestaan per definitie uit mineralen, dus als je weet welke mineralen in een (ge)steen(te) zitten én in welke verhouding, dan kan je bepalen over welk soort gesteente het gaat.

Ik heb wel een sterk vermoeden over welk gesteente het in dit geval gaat.

Aan de hand van de kleur, de transparantie, de glans en het voorkomen van je steen, durf ik te zeggen dat de kans groot is dat het hier over een stuk kwarts gaat.

Kwarts is het meest voorkomende mineraal op aarde. Zo is het zand op het strand grotendeels kwarts.
Vulkanische gesteenten bestaan onder andere uit kwarts, hetzelfde geldt voor zandsteen.

Ik zie op de foto's niet goed wat je bedoelt met blaadjes en/of zaadjes maar ik vermoed dat het kleinere kwartskristallen zijn die in de holtes zitten en waarrond een korstje klei of een ander mineraal zit, waardoor het bruin is van kleur.

Om zelf te testen of je steen ook effectief uit kwarts bestaat kan je een paar dingen proberen:

- neem een stukje glas en probeer of je met je steen een kras kan maken in het glas. Kwarts en glas bestaan namelijk beiden uit silicium oxide (SiO2) en hebben daardoor dezelfde hardheid waardoor kwarts glas kan krassen.

Een ander mineraal dat op kwarts lijkt omdat het wit is, is calsiet, maar dat is een stuk zachter (minder hard) dan kwarts en zal dan ook niet krassen op glas.

- met een druppeltje verdund zoutzuur (HCl) kan je verder testen of je steen kalk (calsiet) bevat. Kalksteen (met als belangrijkste ingrediënt calsiet) bruist als je er een druppeltje zuur op doet. Let wel op, want zoutzuur is een bijtende stof die je huid kan beschadigen.

Ik vermoed dat je steen al een hele tijd in de Maas lag en daardoor redelijk is afgerond, door kilometers en kilometers stukje voor stukje voort geduwd te worden door het water en onderweg tegen andere stenen te bosten. Hierdoor is de kristalvorm die typisch is voor kwarts niet te onderscheiden.

Hopelijk kan je met dit antwoord wat?
Moest je toch nog dieper op onderzoek willen gaan kan je altijd naat het museum voor natuurwetenschappen komen en daar door een geoloog laten nagaan of mijn vermoeden klopt of niet.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Technicus Jeroen Venderickx

Biologie, natuur- en milieueducatie

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29 1000 Brussel
https://www.naturalsciences.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be