Welke munt heb ik gevonden?

Bernd, 21 jaar
13 juni 2019

Tijdens het metaal detectoren heb ik een munt gevonden langs een oude romeinse baan. Op de munt staan verschillende symbolen en woorden. Langs de andere kant van de munt heeft corrosie de overhand genomen. Ik zou graag weten van waar deze munt komt en hoe oud deze ongeveer is. Ik hoop dat een van jullie me kan helpen.

Antwoord

Het is een Luikse Liard, gemunt in de periode 1750-1752.

Prins-bischop Johann Theodor van Bayern had in de Oostenrijkse Nederlanden het privilege om eigen munten te slaan, hetgeen hij misbruikte door de hele Zuidelijke Nederlanden te overspoelen met te lichte en te gemengde zilveren Liards, zodat in 1752 zijn muntrechten werden ingetrokken.

De vier wapenschilden zijn in wijzerzin en van bovenaf (uw foto staat omgekeerd): Loon, Franchimont, Horne, Bouillon. In het midden staat het perron van Luik. Tussen de vier wapenschilden staan de vier cijfers van het jaartal: 17?1 (het vraagteken is vermoedelijk een 5, dus 1751). Rondom staat 'EP·ET·PRIN·LEO·DUX·B·M·F·C·L·H' ('prins-bisschop van Luik, hertog van Bouillon, markies van Franchimont, graaf van Loon en Horne').

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw