Vaak vindt men in de handel tuinlampen die aanslaan als het donker wordt, deze lampen hebben een batterij die wordt opgeladen tijdens de dag (zonlicht) en die aanslaat als het donker wordt (niet meer opladen). Maar is het mogelijk om permanent een lamp te laten branden met zonnepanelen (of cellen) en zo ja, hoeveel oppervlakte zonnecellen heb ik nodig voor een lampje van 25 watt? Ik stel deze vraag omdat ik deelneem aan een hobbyclub, waar ik bezig ben aan het maken van een lampenkap die ik graag 's avonds en 's nachts zou willen laten branden.
Gemiddeld in België is de zonne-energie op een horizontaal vlak van 1m² 1000 KWh. Dat betekent dat er een theoretisch gemiddeld vermogen van 114 w/m² beschikbaar is.
Om die energie om te zetten in elektriciteit heeft u zonnecellen nodig waarvan het rendement veel lager dan 100% is. Voor de duurste fotocellen kan u rekenen op 20%, voor goedkopere is 10% realistischer.
Dat betekent dus dat u gemiddeld 10 à 20 w kan halen uit een oppervlakte van 1 m².
Aangezien 's nachts er weinig zon is, moet u nog een batterij gebruiken om energie op te slaan gedurende de dag en terug af te staan gedurende de nacht. Dit heeft ook een eerder laag rendement. 75% lijkt me een realistisch cijfer. Om een lamp van 25 w continu te laten branden zal een horizontaal oppervlak van 2 m² nodig zijn, op voorwaarde dat u over goede zonnecellen en een goed batterijsysteem kan beschikken. Door de zonnecellen te oriënteren naar de zon kan u het opgevangen vermogen ongeveer verdubbelen, maar die optimale opstelling is wel seizoenafhankelijk.
Wat seizoenen betreft, is er nog een ander probleem: geen enkele batterij zal energie kunnen opstapelen in de zomer en ze terug afstaan in de winter. Aangezien de 1000KWh waarvan we vertrokken zijn een jaarlijks gemiddelde is, zal de oppervlakte van de cellen nog zeker met een factor 4 moeten vermenigvuldigd worden om ook op een regenachtige 21 december uw lamp nog continu te laten branden.
Ik vrees dat u die 25 w lamp zal moeten vergeten en uitkijken naar meer efficiënte lichtbronnen zoals leds.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.