Waterstof lijkt een emiissiespectrum van 4 lijnen te hebben. Wordt dit veroorzaakt door het gegeven dat het ene elektron zich op vijf verschillende orbitalen kan bevinden? (inclusief zijn grondtoestand)
Zo ja, waarom heeft koolstof met zijn zes elektronen dan een emissiespectrum van (voor zover ik weet) van 6, terwij stikstof met zijn 7 elektronen een emissiespectrum van >20 heeft?
Zo nee, en denk ik in de verkeerde richting, wat is dan de reden voor de volstrekt verschillende emissiespectra?
Dag Tim
Emissiespectra krijg je als deeltjes van een hoger naar een lager energieniveau komen. Bij deze overgang komt het energieverschil tussen de twee toestanden vrij als stralingsenergie. Als deze straling in het zichtbaar gebied ligt, tussen 400 en 800 nm, kunnen we ze met het menselijk oog zien. Voor waterstof zijn er zo vier lijnen zichtbaar. Waterstof heeft nog meer overgangen, kijk maar even op bijvoorbeeld Wikipedia. Doordat deze overgangen hogere of lagere energie-inhoud hebben, kan je ze niet zomaar 'zien'. Met moderne apparatuur lukt dit wel, je kan dan lijnen in het UV-gebied (<400 nm) of infrarood (>800 nm) meten.
Voor koolstof (en andere atomen met meer elektronen) worden de spectra nog complexer. Het aantal lijnen in het zichtbaar gebied hoeft daarom niet drastisch te veranderen. Het ligt enkel aan de energieniveaus en de verschillen ertussen hoeveel van de lijnen je kan zien (in het zichtbaar gebied).
Ik hoop dat dit een voldoende antwoord is op je vraag?
Met vriendelijke groeten
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
analytische chemie toxicologie bodemsanering