Hoe kan ik meten of mijn zonnepanelen allemaal wel goed werken?

peter, 46 jaar
25 juli 2010

Ik heb een PV installatie laten installeren van 3000W/p
De omvormer geeft aan dat hij max 2705 W heeft gehad
Hoe kan ik meten of alle panelen 100% werken en/of de hele installatie goed werkt

Antwoord

Dag Peter,


Dat is heel moeilijk te controleren. Als je wil nagaan of de panelen echt het vermogen geven wat aangegeven is moet je al een geijkte lichtbron hebben om ze te belichten en dan meten welk vermogen ze afgeven.

Ik veronderstel dat je panelen al geïnstalleerd zijn en dan zijn ze bijna altijd met meerdere in serie geschakeld zodat je de panelen al niet meer apart kan nameten. Dus om ze toch na te meten zou je ze allemaal moeten loskoppelen en dan allemaal apart meten op een moment dat er geen wolken zijn want anders kan je van minuut tot minuut andere waarden meten.

Ik kan me voorstellen dat ook die 2e mogelijk ook niet echt is wat je zoekt, eigenlijk bijna ondoenbaar is zou ik zeggen. 
Je geeft niet aan hoe je panelen geschakeld zijn, maar het komt wel veel voor dat je omvormer meerdere ingangen heeft waarop meerdere (2?) strings (serieschakelingen van panelen) toekomen. Op je omvormer kan je dan normaal wel zien hoeveel spanning en stroom de aparte kringen op elk moment opleveren. Wanneer je kringen net even groot zijn moeten die 2 stroom- en spanningswaarden ongeveer gelijk zijn op elk moment. Wanneer ze niet even groot zijn kan je wel verhoudingsgewijs kijken of de panelen in je 2 strings ongeveer gelijke waarden geven. Dit is volgens mij de meest eenvoudige manier om te kijken of alle panelen werken.
Dit laatste is alleen mogelijk wanneer je panelen in minstens 2 strings toekomen op je omvormer, wanneer dit niet het geval is kan je misschien wel nog een buurman vinden met ongeveer dezelfde oriëntatie van panelen en vergelijken of zijn panelen ongeveer hetzelfde opbrengen, eventueel een beetje omrekenen als de buurman een ander vermogen Wattpiek heeft geïnstalleerd.

Hopelijk kan je hiermee toch al verder...
Met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Ing Bart Smeets

Electronica ICT Elektriciteit

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw