Is er een verband tussen de bubbels (koolzuur) in frisdrank en de zuurtegraad ?

Kaat , 15 jaar
8 mei 2009

Wij hebben onderzoek gedaan, en kwamen tot de de conlusie dat hoe minder koolzuur (bubbels), hoe zuurder de drank ??

Antwoord

Dag Katrien

koolzuurgas in dranken zorgt voor een verhoging van de zuurtegraad van bijvoorbeeld water.
In veel frisdranken zitten andere zuren: in cola zit zo bijvoorbeeld fosforzuur, in andere dranken kan citroenzuur zitten, ...
De aanwezigheid van die zuren wordt aangegeven door de bekende E-nummers.
E 330  = Citroenzuur  
E 331  = Natriumcitraat  
E 332  = Kaliumcitraat 
E 333  = Calciumcitraat  
E 334  = Wijnsteenzuur  
E 335  = Natriumtartraat  
E 336  = Kaliumtartraat 
E 337  = Kaliumnatriumtartraat   
E 338  = Fosforzuur

Als je nu meerdere stoffen samen in een drankje hebt zitten is de werking op de zuurtegraad meestal veel complexer. Sommige van die stoffen hebben een bufferende werking, dit wil zeggen dat ze de zuurtegraad zo gelijk mogelijk willen houden, en dan krijg je wel eens resultaten die je niet dadelijk verwacht, zoals je zelf hebt waargenomen.

Als je vertrekt van water, dan antwoord ik ja op je vraag: veel bubbels maken het water zuur.
Maar als je er nog allerlei andere zuren en zo bij doet, zijn het vooral die stoffen die de zuurtegraad van je drank bepalen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be