Kunnen astronauten in de ruimte ziek worden?

dieter, 16 jaar
1 mei 2009

Kunnen astronauten in de ruimte ziektes krijgen door bacteries en virussen?

Antwoord

Astronauten kunnen zeker ziek worden in de ruimte, en dat is natuurlijk iets dat men ten allen prijze wil vermijden. Niet alleen uit menselijk standpunt, maar ook vanwege de keiharde business : een ruimtevlucht kost geweldig veel geld, en men wil de astronaut dan ook permanent en voor de volle 100 procent kunnen inzetten. Zelfs een banale verkoudheid met een lopende neus zou een geplande ruimtewandeling helemaal in de war kunnen sturen en zelfs onmogelijk kunnen maken.
Astronauten werden vroeger tijdens de laatste dagen of weken voor hun vlucht in een zekere quarantaine gehouden om de kans op besmetting door anderen (technici, vluchtplanners...) te verminderen. Het kwam er gewoon op neer dat het aantal mensen met wie ze in contact kwamen werd beperkt.
Een heel bekend geval betreft de astronaut Mattingly die twee dagen voor het vertrek van Apollo 13 werd vervangen door zijn reserve Swigert. De volledige bemanning was immers in contact geweest met iemand die een geval van mazelen in de familie had. Omdat Mattingly als enige deze ziekte nog niet gehad had was hij mogelijk besmet, en zou hij de ziekte kunnen krijgen tijdens de vlucht. Hij bleek uiteindelijk niet besmet maar men wou toch geen risico lopen. Hij werd later ingedeeld in de bemanning van Apollo 16.
Een speciale vorm van ziekte is de zogenaamde ruimteziekte. Die kan optreden kort na het begin van de vlucht (misselijkheid, braken, hoofdpijn) en gevolge van de gewichtloosheid. Deze "ziekte" zou vrij regelmatig voorkomen (bepaalde bronnen spreken zelfs van de helft van de astronauten), en werd pas "ontdekt" toen men de ruimere Apollo-schepen in gebruik nam. De oudere Mercury's en Gemini's waren zo benauwd dat de astronaut er alleen kon in zitten en zekere geen ruimte had om eens lekker rond te zweven. Astronauten die met ruimteziekte te maken kregen waren ook weinig geneigd dit aan de grond te melden om hun reputatie (en hun meestal goed ontwikkeld ego) niet te schaden.
Voor zover ik weet is nog geen enkele ruimtevlucht voortijdig beeindigd wegens een accute ziekte van een astronaut. Bij Apollo 13 is een astronaut met een nierinfectie terug gekomen wegens onvoldoende water drinken, en ik heb ook nog gelezen dat een of twee russische astronauten tijdens hun vlucht in het ruimtestation vroegtijdig teruggekeerd zijn, maar dan wegens psychologische problemen.

Ik heb eens gegoogeld op de trefwoorden "astronaut sick in space"

Je vind daar zeker nog meer informatie, bijvoorbeeld :

http://www.space.com/missionlaunches/090429-space-sick.html
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070409114913AAt7OcM

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen