Hoe kan ik terugkijken in de tijd? Als niets sneller beweegt dan het licht en dus ook de aarde niet, dan is het beeld dat toendertijd ontstond toch al lang gepasseerd?

Willem, 47 jaar
26 april 2009

Hoe kunnen we terugkijken in de tijd (en het ontstaan van het heelal aanschouwen), het beeld toendertijd ontstaan is ons toch al lang gepasseerd (ervan uitgaande dat niets sneller beweegt dan licht, dus de aarde ook niet bij een uitdijend heelal). Eerdere antwoorden die aangeven dat licht tijd nodig heeft om afstand af te leggen en dus met enige vertraging binnenkomt beantwoorden niet mijn vraag. Ik hoop dat iemand bovenstaande vraag (die wellicht ietwat beperkt is geformuleerd) kan beantwoorden.

Antwoord


Uw vraag is er en die velen zich stellen!  Het goede nieuws daarbij is dat het blijkbaar goed doorgedrongen is dat niets zich kan bewegen met een snelheid groter dan de lichtsnelheid.  Welnu, de expansie van het heelal is niet een beweging van de sterrenstelsels, maar een uitdijing van de ruimte zelf waarin de bewegingen gebeuren, en die uitdijing kan met snelheden groter dan de lichtsnelheid.  Wij staan min of meer stil, en anderen ook, maar het is de straat tussen ons die langer wordt...

Vandaag denkt men dat het heelal gedurende de eerste seconde een enorme expansie heeft gekend, waarbij het dus in min dan een seconde tijd miljarden lichtjaren groot is geworden.

Hoever kunnen we nu kijken?  Tot aan onze 'kosmische horizon', de afstand waarover het licht in 13.7 miljard jaar heeft kunnen bewegen.  Die afstand is ongeveer 40 miljard lichtjaar.  Meer dan 13.7 miljard lichtjaar dus, want wat nu 40 miljard lichtjaar is was vroeger minder. 

Men is geneigd om de oerknal te situeren ergens in een punt waar alles begonnen is.  Welnu, wij 'zien' de oerknal als de rand van die bol met 40 miljard lichtjaren straal.  Iemand die zich nu op die rand bevindt, ziet de oerknal bij ons.  Hoewel, we zien het net niet, want de informatie van de oerknal is door de expansie oneindig roodverschoven, het is dus net waar we niets meer van kunnen 'zien'.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen