Als een werknemer opslag krijgt, waar komt dat geld dan precies vandaan?

Koen, 33 jaar
7 mei 2008

Hoe kan een bedrijf een werknemer opslag geven? Moet het daar zelf per sé winst voor maken? En waar komt die winst dan vandaan? Ik bedoel: betekent de winst dat een ander bedrijf verlies lijdt? De uiteindelijke vragen zijn: als ik opslag krijg, krijgt iemand anders dan opeens minder? Is winst dus altijd op de kap van een ander? Stijgt het totale kapitaal geld op de wereld of blijft het gelijk?

Antwoord

Beste Koen,

In een economie wordt er geproduceerd door arbeid en kapitaal te laten samenwerken. De productie die hierdoor ontstaat (of het geld waarmee deze productie overeenkomt) wordt dan verdeeld onder de leveranciers van arbeid (de werknemers) en de leverancier van kapitaal (het bedijf, dus de aandeelhouders=kapitaaleigenaars). Deze vergoeding heet voor de werknemers loon en voor het bedrijf of de kapitaaleigenaar rente en winst. Aangezien je natuurlijk maar kan verdelen wat je produceert, wil dit dus zeggen dat als een werknemer opslag krijgt dat ten koste gaat van een lagere winst (of groter verlies). Tenzij natuurlijk dat de productie intussen is toegenomen. Zo zullen vele werknemers meer gemotiveerd zijn om goed te werken als ze veel loon krijgen en kan dus de productie stijgen zodat een loonsverhoging niet gepaard gaat met een daling van de winst voor het bedrijf.

Het is niet zo dat als een bedrijf winst maakt, een ander bedrijf hierdoor verlies maakt. Net zoals het ook zo is dat bij een verkoop op de markt zowel verkoper als koper tevreden zijn en winnen bij de transactie. Het is dus niet zo dat de handelaar maar kan winst maken als dat ten koste gaat van iemand anders. Stel bijvoorbeeld dat jij slager bent en je buurman bakker. Jij hebt veel vlees en geen brood en omgekeerd. Het is duidelijk dat jullie allebei beter af zullen zijn wanneer je een bepaalde hoeveelheid vlees ruilt tegen een andere hoeveelheid brood. Er is dus een soort van surplus ontstaan door bakker en slager te laten samenwerken en het is dan de prijs van het brood en het vlees dat bepaalt wie welk deel van dit surplus krijgt.

Conclusie voor beide gevallen is dat je een surplus creëert door samen te werken (werknemer en bedrijf; bakker en slager) en dat je dan dat surplus moet verdelen onder beide partners, maar dat elke partner in elk geval meer zal krijgen dan indien hij niet zou samenwerken.

Groeten,

Lieven

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen