hoe lang duurt het voordat lava stolt?

Mohamed, 12 jaar
25 februari 2009

Ik heb op tv een vulkaanuitbarsting gezien met al dat lava en toen bedacht ik plotseling hoe lang duurd het feitelijk voordat lava stolt.
En wilt u deze ook alstublieft erbij nemen (omdat we het nu toch over lava hebben) : Wat is de temperatuur van lava?

Antwoord

Dat hangt van vele omstandigheden af: de temperatuur van de lava, de temperatuur van de lucht, of van het water als de lava stolt onder water. Als je naar de beelden kijkt van een lavastroom of een lavameer, dan zie je dat er vaak heel snel een donkerzwarte korst op komt; dat is hard, gestolde lava. Het gebeurt dan ook vrij snel dat het buitenste deel van de lavastroom stolt.
Maar het verder afkoelen van een dikke lavastroom kan heel lang duren. Bedenk dat lava een temperatuur heeft van ongeveer 1000°C, soms wat minder soms wat meer. Berekeningen hebben aangetoond na een uur de korst van de lavastroom al afgekoeld is tot ongeveer 400°C; dat is met een tempo van ongeveer 15°C per minuut.
Als lava de lucht wordt ingeslingerd als druppels gesmolten gesteenten, dan stollen deze druppels lava zeer snel af. De gestolde lavadruppels stollen zo snel dat ze als glaspartikels (obsediaan) neervallen op de grond. Dus tegen dat ze de grond raken, zijn deze druppels al gestold.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. Manuel Sintubin

Tektoniek Geodynamica Aardbevingsgeologie Aardbevingsarcheologie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw