Hoe groot is de kans dat je de Lotto wint?

Nils, 17 jaar
16 februari 2009

Wat is het meest voordeligst (als je zou winnen bv)? Als ik 1dag heel veel deelneem met de Lotto, veel deelneem maar verspreid over verchillende dagen, of gewoon nooit deelneem?

Antwoord

Beste Nils,

De kansen om de lotto te winnen liggen heel laag. Het is zo dat je slechts 3% kans hebt om iets te winnen en met iets bedoel ik minstens 3 cijfers. De kans dat je effectief 6 cijfers haalt is heel klein, nl. 1 op 5.245.786. Dit vind je door uit te rekenen hoeveel verschillende series van 6 cijfers er kunnen gemaakt worden uit 42 getallen waarbij de volgorde van geen belang is.

Anderzijds, de lotto is een oneerlijk spel. Gelukkig maar want de opbrengst van de lotto gaat naar een goed doel. De winstuitkering zal bij benadering steeds zo worden opgesteld dat je gemiddeld genomen per ingevuld vakje slechts 20 cent wint maar je betaalt er 50 cent voor.

Er is een wet in de kansrekening die men de wet van de grote aantallen heet, deze wet zegt dat als je een spel vele malen speelt, dat je uiteindelijk convergeert naar diens gemiddelde. In deze optiek, kan je dus verwachten dat als je blijft spelen (oneindig lang) je uiteindelijk verliest en het verlies zal 30 cent zijn.

Vanuit strikt wiskundig standpunt is het dus beter weinig te spelen om de winstmarge te verhogen. Vele mensen spelen met de taktiek om in groep te spelen maar dit is geen goede strategie want alle mensen in de groep zijn onafhankelijk dus treedt de sterke wet van de grote aantallen sneller in werking.

De conclusie: speel op de lotto maar hou je inzet beperkt want hoe dan ook je verliest. De kansen zijn heel klein en als je blijft spelen verlies je. Indien je toevallig wint, stop je best met spelen. Maar weet dat wat jij verliest integraal naar een goed doel gaat.

Op de bijgevoegde site kan je wat lezen over de winstkansen en een link naar wikipedia over de sterke wet van de grote aantallen (SWGA). Er zijn strategieen (zogenaamde Martingaaltheorie) op de markt op je kansen te verhogen maar in praktijk werken deze niet zo goed als het zou moeten. Het beste dat deze martingaaltheorie een gokker kan bieden is een ideale stoptijd. Dit behoort wel al tot vrij gevorderde kansrekening.

Groeten,

Kurt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen