Wat moet ik studeren om psycholoog te worden?

hatice, 14 jaar
9 februari 2009

Wat moet ik studeren om psycholoog te worden en hoeveel verdien ik daar mee? Ik studeer nu humane wetenschappen , 3dejaar secundair onderwijs.

Antwoord

Je kan Psychologie studeren op Hogeschoolniveau (3 jaar): in Antwerpen (Lessius), Kortrijk (KATHO) of Brugge (Howest). Je bent dan bachelor in de Toegepaste Psychologie. Met dit diploma ken je aan de slag in het werkveld, maar je kan ook mits een schakelprogramma van 1 jaar instromen in de Master Psychologie aan de universiteit in Gent, Leuven of Brussel, dit kost je dan 3 jaar studie extra.

Je kan ook rechtstreeks inschrijven aan de Universiteit voor een academische Bachelor (3 jaar) gevolgd door 2 master jaren. Je bent dan Master in de Psychologie.
Hoeveel verdien je na het afstuderen? Dit hangt af van de sector waarin je terecht komt. Ik kan de brutobedragen niet echt aangeven. Werk je als bediende dan verdien je netto als Master ongeveer 1600 euro en als Bachelor rond de  1300 euro/md. De loopbaan is dan eerder vlak. Je kan meer gaan verdienen als je verantwoordelijk wordt voor een dienst, maar ook dit is beperkt. In de bedrijfssector zijn de lonen afhankelijk van wat je doet en heb je naast een vast loon ook een variabel deel (extra's).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Catherine Barbez

Klinische Psychologie - psychotherapie (relatie en gezinstherapie)

Hogeschool West-Vlaanderen
Marksesteenweg 58 B-8500 Kortrijk
http://www.howest.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen