Ik las onlangs dat de ruimte zelf groter wordt. Wat is er dan op de grens van de ruimte? Kan het dat er daar geen ruimte noch materie is?

Alex, 31 jaar
14 december 2008

Als het heelal oneindig groot is, dan is ook de ruimte (plaats) oneindig groot. Hoe kan de ruimte uitzetten als deze al oneindig groot is?

Antwoord

Dag Alex,

Volgens de moderne visie van sterrenkundigen is de ruimte niet oneindig groot. Om te begrijpen hoe dit mogelijk is moet je eerst het eenvoudige model van een Euclidische ruimte opgeven. Laten we eerst een dimensie wegnemen en redeneren over een wezentje dat slechts twee ruimtelijke dimensies heeft, zoals een stripfiguurtje in een blad papier. Stel dat dit wezentje op een heel, heel groot boloppervlak leeft. Het boloppervlak is zo groot dat alles in de verre omgeving van het wezentje gewoon kan voorgesteld worden als een perfect, wiskundig vlak. Het wezentje zal daardoor ten onrechte gaan denken dat het op een oneindig groot vlak leeft.


Hetzelfde geldt voor ons: we hebben ten onrechte de indruk in een oneindig grote driedimensionale Euclidische ruimte te leven, terwijl we eigenlijk leven in een driedimensionaal oppervlak van een meerdimensionale bol. Bovendien zet die bol ook nog eens uit. De zaak wordt nog wat ingewikkelder als je bedenkt dat de lichtsnelheid slechts eindig is. Gezien de bol in de beginfase zo snel is uitgezet heeft het licht nooit de kans gehad om een volledige reis rond de bol te maken. De ruimte bestaat nog maar 13,7 miljard jaar, dus kunnen we slechts de omgeving zien van de 13,7 miljard lichtjaar die ons omringt. Dus leven we eigenlijk in een groter wordend circeltje op een groter wordend boloppervlak.

groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen