Bestaat er een ontervingsprocedure die in gang kan worden gezet door de kinderen?

Linton, 19 jaar
7 december 2008

Mijn 'schoonvader' heeft zich diep in de schulden gewerkt. We zijn bang dat als er ooit een dag komt dat hij sterft, mijn vriendin met alle schulden gaat zitten die hij roekeloos heeft gemaakt... Is er een manier voor haar om zich te laten onterven/onvoogden?

Antwoord

Beste Linton,

In de regel kent het Belgische recht geen onterving. Dat betekent echter niet dat de wetgever een situatie zoals diegene die je kort schetst, niet heeft voorzien. Het is immers zo dat je drie mogelijkheden hebt wanneer een nalatenschap openvalt en je als erfgenaam opkomt.

In de eerste plaats kan je vriendin eenvoudig de nalatenschap aanvaarden. Dat zou dan betekenen dat ze inderdaad alle schulden van de nalatenschap op zich neemt.

Als tweede mogelijkheid, kan ze de nalatenschap NIET aanvaarden, dus verwerpen. Daartoe moet je vriendin, wanneer haar vader komt te overlijden, een verklaring afleggen voor de rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement waar de erfenis is opengevallen. Je vriendin zal dan niets van de nalatenschap op zich nemen en dus ook geen schulden.

Een derde mogelijkheid is aanvaarding onder boedelbeschrijving. Dit is vooral interessant wanneer het onduidlijk is hoeveel schulden er zijn. Er wordt dan een lijst opgemaakt van alle activa en ook een lijst van alle schulden. Nadat je de nodige rekensommen hebt gemaakt, kan je vriendin dan beslissen of ze de nalatenschap aanvaardt of verwerpt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof.dr. Daily Wuyts

Aansprakelijkheidsrecht en verbintenissenrecht in het bijzonder verzekeringsrecht. Daarnaast gaat mijn intresse ook uit naar bestuurs- en staatsrecht

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw