Hoe rond is onze Aarde?

Jeff, 60 jaar
6 mei 2008

Wij zien onze Aarde steeds als een bol (zoals de maan), maar is dat nog zo als alle water fotografisch zou verwijderd zijn? Er moeten toch reeds echografische peillingen gebeurt zijn? Zijn er foto's te vinden vanuit de ruimte van onze Aarde, zonder dat daarop het wateroppervlakte te zien is (dus alleen met bergen en dalen)? Daarop zou je kunnen zien hoe rond onze Aarde nog is.

Antwoord

Beste,

Op ruimtefoto's zien we de Aarde steeds als een bolvorm. De exacte vorm van de Aarde is ook opgemeten en gekend en wordt best omschreven als een "ellipsoide". Dus al afwijkend van een bolvorm. Zoals je wellicht weet, vormen de oceanen een groot deel van onze Aarde en nemen een belangrijke oppervlakte in. Ze zijn ook diep, gemiddeld 4000 à 5.000 meter met pieken (troggen) tot 10.000 m diep. Het reliëf van de zeebodem is ook zeer goed gekend door akoestische peilingen op schepen of door metingen met satellieten.

Mocht je al het water wegdoen (en dan ook de ijskappen, want dat is ook water), dan zitten we nog steeds met een misvormde bol of ellipsoide, maar dan met grotere reliefsverschillen tussen de overgang van continent naar zeebodem. Maar deze is ook alles behalve vlak: seamounts, vulkanische ruggen of spreidingsassen... Het verschil tussen de hoogste berg en de diepste trog zal zo'n 19 km zijn.

Hopelijk geeft dit een antwoord op uw vraag.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen