Is het waar dat men de opwarming van de aarde kan tegengaan door gigantische spiegels in de ruimte te plaatsen?

Annabel, 13 jaar
17 oktober 2008

Ik heb tijdens de les wetenschappen gehoord dat grote spiegels in de ruimte plaatsen een mogelijke remedie is tegen de opwarming van de aarde.
Die spiegels zouden dan de sterke zonnestralen moeten tegenhouden.
Is dat waar?

Antwoord

Beste Annabel,

In principe kan men met spiegels in de ruimte een deel van de zonnestraling terug kaatsen. De reflectie van 1% van de zonnestraling zou volgens sommige deskundigen voldoende zijn om de huidige opwarming van de aarde teniet te doen. Dat lijkt bijna niks, maar daar heb je wel een ruimtespiegel voor nodig van zo’n miljoen vierkante kilometer (1000 bij 1000 km), ofwel een oppervlak dertig keer zo groot als België! Dat is toch eerder science fiction.

Een alternatief, dat overwogen wordt, is het inbrengen van reflecterend stof heel hoog in de atmosfeer, vergelijkbaar met het tijdelijke afkoelingseffect van een grote vulkaanuitbarsting.

Onverwachte neveneffecten van dergelijke technologische vondsten kunnen echter erger zijn dan de kwaal en er zal dus eerst grote zekerheid moeten bestaan over de gevolgen van eventuele maatregelen. En wat te als het klimaat tegen alle verwachtingen in weer zou beginnen af te koelen? Dan moeten we alles ook weer ongedaan kunnen maken, want een nieuwe ijstijd zou een ramp zijn voor onze maatschappij.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Robert Speijer

Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Geologie studeer je in Leuven!

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen