Hoe oud is de aarde?

Xander, 46 jaar
20 mei 2022

De aarde is 4.5 miljard jaar. Wat ik mij blijf afvragen is: wat bedoeld men hier met een jaar? Is dat een kalenderjaar van 365,25 dagen of simpelweg 1 x rond de zon? De dagen, maanden en jaren van de aarde zijn niet altijd zolang geweest en in die zin is "jaar" een variabe begrip. Dus is het 4.5 miljard keer rond zon of 4.5 miljard keer een tijd gelijk aan 365,25 dagen van 24u?

Antwoord

Beste Xander,

Interessante vraag! Wat ik vermoed is dat tegenwoordig steeds de definitie van tijd (met eenheid seconde) vast genomen wordt. Wat ik hiermee bedoel, is dat de eenheid seconde (en in het verlengde jaar) vastligt en hier niet meer over gediscussieerd kan worden. Dit ligt vast in het BIPM, Bureau International des Poids et Mesures (https://www.bipm.org/en/si-base-units/second). Dus ik vermoed dat het tweede antwoord 'juist' is (365,25xxx dagen van 24u). Ook al houden we dit in het achterhoofd, zouden alle verschillende definities van jaren wel verschillende leeftijden van de aarde opleveren, maar zou dit denk ik nog steeds binnen de foutenmarge liggen van de radiometrische metingen (datering met behulp van radioactiviteit) die gebruikt zijn om de leeftijd te bepalen. Ik hoop dat dit je vraag verduidelijkt.

Reacties op dit antwoord

  • 22/05/2022 - Xander (vraagsteller)

    Oke hartelijk dank voor uw antwoord en de tijd die u genomen heeft. Ik heb alleen moeite met antwoorden die beginnen met ik vermoed, ik denk, ik neem aan. Zeker op een vraag die over wetenschap gaat. Nogmaals bedankt voor de moeite maar ik zal met de vraag blijven zitten. Want stel dat we het over de leeftijd van mars of het hele universum hebben, hebben we het dan dus automatisch over de aardse jaren zoals u in uw antwoord beschrijft? Maar tenzij men dat benoemt is het voor mij een vraag.

  • 25/05/2022 - Xander (vraagsteller)

    Is het niet mogelijk dat de frequentie van het caesium-133 atom fysiek op een andere locatie dan de aarde anders is? Wat de duur van een seconde dus verandert. Als de frequentie elders anders is, of kan zijn, dan is tijdsbepaling locatie gebonden.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen