Hoe komt het dat bacteriën in uitwerpselen gevaarlijk zijn, terwijl ze goedaardig waren toen ze nog in de darm zaten?

luc, 57 jaar
18 mei 2022

Antwoord

Het is niet zo dat goedaardige bacteriën die in de dikke darm zitten gevaarlijk (ziekteverwekkend) zouden worden wanneer ze naar buiten komen via de uitwerpselen. Maar wanneer iemand besmet raakt met een ziekteverwekkende bacterie, zijn uitwerpselen de meest gangbare manier om die over te brengen naar andere personen en ze te besmetten.

Niet alle bacteriën in uitwerpselen zijn ziekteverwekkend. Iemand met een gezonde bacteriële darmflora, waarin geen ziekteverwekkers zitten, zal met zijn uitwerpselen dus niet iemand anders besmetten. Tenzij misschien indien die eerste persoon een goed werkend immuunsysteem heeft dat eventuele ziekteverwekkende bacteriën goed onder controle heeft, en de tweede persoon nog nooit met die bacteriën in contact is geweest en dan ook geen immuniteit ertegen heeft kunnen opbouwen.

Van iemand met een gezonde bacteriële darmflora wordt soms wat van de stoelgang overgebracht naar een ziek persoon met een abnormale darmflora. De "goede" bacteriën beschermen ons zelfs tegen de ziekteverwekkende variëteiten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen