Kan een virus een ei infecteren?

Jean, 71 jaar
11 december 2021

Naar ik begrepen heb zijn virussen niet-levend, en hebben zij levende cellen nodig om zich in te vermenigvuldigen. Griepvaccins worden geproduceerd uit virussen die massaal in kippeneieren gekweekt zijn. Maar zo'n (onbevrucht) ei bestaat alleen uit voedingstoffen, en bevat geen levende cellen! Hoe zit dat eigenlijk? Kunnen ook andere virussen een ei infecteren? En schimmels? Dank.

Antwoord

Beste Jean,

De methode om virussen te kweken in eieren is ontwikkeld door Ernest William Goodpasture en collega's in 1931. Hiervoor worden bevruchte kippeneieren gebruikt, waar er dus wel degelijk celgroei is. Een andere methode voor het produceren van griepvaccins, die recent goedgekeurd is in 2012, is door deze op te kweken in celcultuur. 

Na het opkweken van deze virussen wordt het virus geïnactiveerd, zodat het na vaccinatie geen cellen in het menselijk lichaam kan infecteren. Ons immuunsysteem reageert op de viruspartikels die nog virus-specifieke oppervlakteproteïnen bevatten, waardoor er antistoffen tegen deze griepvirussen worden gemaakt.

Met vriendelijke groeten,

Ann

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Ann Geens

biologie, biomedische wetenschappen

VIB
Rijvisschestraat 120 9052 Gent
http://www.biotechnologie.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen