Hoe gezond of ongezond zijn olijven?

Maarten, 38 jaar
30 november 2021

Op de verpakkingen in de supermarkt krijgen olijven een nutriscore C, wat ik toch weinig vind voor een product waarvan ik dacht dat het heel gezond was. Hoe gezond of ongezond zijn olijven nu eigenlijk, en is het een goed idee om ze te eten als je wil afvallen of juist niet?

Antwoord

Nutriscore werkt via een algoritme dat rekening houdt met positieve eigenschappen (gehalte aan eiwit, vezels en fruit, groenten, noten) en negatieve eigenschappen (gehalte aan energie, suikers, verzadigd vet, zout) van voedingswaren. 

Olijven vallen ergens in het midden vanwege hun gehalte aan vetten, energie en zout die als “negatief” worden beschouwd. Maar er wordt geen rekening gehouden met het feit dat olijven rijk zijn aan antioxidantia zoals vitamine E en polyfenolen, wat positief is voor de gezondheid. Bovendien bevatten olijven veel oliezuur waarvan werd aangetoond dat het beschermt tegen diabetes type-2. Olijven zijn dus zeker gezond.

Als ik me niet vergis bevat volkorenbrood twee keer zoveel kcal als olijven (per 100 g), dus als je wil afslanken lijkt me dat ook geen probleem. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen