Kan je een magnetische motor maken? (perpetuum mobile)

Chris, 61 jaar
18 november 2021

Vogels leerden ons we moesten vliegtuigen bouwen. Ondertussen weet de wetenschap ook hoe we gebruikmakend van de zwaartekracht en de magnetische golven van de planeten satellieten door de ruimte kunnen voortbewegen. Bestudeer nu de eindeloze bewegingen van de planeten rond de zon en (eventueel) hun as zelf op basis van dezelfde krachten, verklein de schaal en gebruik kleine magneten van mogelijk verschillende afmetingen en breng ze in eenzelfde configuratie wel rekening houdend met het aards zwaartekrachtveld en magnetisch veld. Zo bekom je een perpetuum mobile. Het is daarna een koud kunstje voor technici om daar elektriciteit uit op te wekken en je hebt een milieuneutrale onuitputtelijke bron van energie aan geringe kostprijs. Door schaalverkleining en vergroting kan je alle apparaten daarmee voorzien. Op de allerkleinste schaal bewegen mogelijk ook op dezelfde wijze elektronen (-) zich rond de proton (+) en neutron kern van een atoom. Gratis energie voor gans de wereld zonder uitstoot en zonder de aarde te belasten. Is die visie van mij te simpel of wordt daar al onderzoek naar gedaan?

Antwoord

Beste Chris

Een perpetuum mobile is een systeem dat voor altijd een beweging blijft uitvoeren zonder er energie aan toe te voegen, maar ook zonder er energie uit te halen.

Energie kunnen we niet halen uit een perpetuum mobile, dan zal de energie die in het perpetuum mobile zit afnemen en veranderen we de beweging. De systemen die je aanhaalt zijn zo groot dat we op onze tijdsschaal de verliezen niet direct waarnemen en het lijkt dan ook alsof ze een oneindige bron van energie kunnen zijn.

Op kleinde schaal zal je snel zien dat het perpetuum mobile stilvalt wanneer je de energie er uit haalt (wrijvingsverliezen). Bijvoorbeeld een groot vliegwiel kan bijna zonder wrijving heel lang draaien, maar valt uiteindelijk altijd stil, zelfs zonder er nuttige energie in te steken.

Dit is allemaal samengevat in één van de belangrijkste wetten van de fysica, de eerste hoofdwet 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_wet_van_de_thermodynamica

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_behoud_van_energie

Velen hebben geprobeerd om deze te ontkrachten maar dit is nog nooit gelukt, en zal waarschijnlijk ook nooit lukken, er blijkt altijd een eindige bron van energie verborgen te zitten in het systeem. Een lijst met voorbeelden die soms een goed verstopte bron van energie hebben vind je ook hier:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Perpetuum_mobile

Ik hoop je hiermee wat duidelijkheid te brengen, laat me weten of je vragen hebt...

 

Groeten,

Michaël

Reacties op dit antwoord

  • 30/11/2021 - Chris (vraagsteller)

    Bedankt voor jouw antwoord, maar ik blijf een beetje op mijn honger zitten . Wellicht was mijn keuze om de term 'perpetuum mobile' te gebruiken, ongelukkig. Als het magnetisch systeem meer energie aflevert dan er in gestoken wordt, dan krijg je ook een soort gratis energie ...en die eeuwigheid hoeft ook niet. Wordt er onderzoek gedaan hoe elektronen rond het proton bewegen en de planeten rond de zon? Is dit bedrijf met magnetische motors bedrog dan: https://www.innovationt.com/

  • 02/12/2021 - Michaël (wetenschapper)

    Hallo, De motoren en generatoren die vermeld worden op de website van het bedrijf zijn normale motoren en generatoren. Deze werken op basis van elektromagnetisme. Hier wordt dus geen energie gehaald uit een 'magnetisch systeem'maar energie wordt met een generator omgezet naar elektrische energie (bijvoorbeeld waterkrachtcentrale) of elektrische energie wordt met een motor omgezet naar mechanische (elektrische fiets die ze vermelden) https://www.innovationt.com/copy-of-energy Dit gebeurd door gebruik te maken van de Lorentzkracht (Kracht die het magnetische veld uitoefend op bewegende ladingen) In de deeltjesfysica bestuderen wetenschappers de beweging van elektronen rond hun kernen en wordt er ook gekeken naar magnetische effecten (spin) van deze deeltjes (zoals electronen en protonen) en er wordt ook onderzoek gedaan naar de invloed hiervan op magnetische eigenschappen van een materiaal bijvoorbeeld. De beweging van planeten rond de zon wordt bestudeerd in de sterrenkunde. In al deze systemen blijft de regel dat je enkel energie uit een systeem kan halen die er ook in zit (eindig). Een voorbeeld waar we uit de beweging van aarde en maan energie halen is getijdenwerking. Er wordt dus zeker bestudeerd hoe planeten zich bewegen rond sterren en deeltjes interageren met elkaar. Maar voorlopig zien we hier nog geen 'Gratis energie voor gans de wereld zonder uitstoot en zonder de aarde te belasten'. Er is wel chemische en elektrochemische energie (brandstoffen en batterijen) en kan er ook wel magnetische energie worden opgeslagen in een spoel (elektrische schakelingen). Maar dit zijn dingen die dagdagelijks worden gebruikt en nog geen oplossing bieden voor onze huidige energieproblematiek. Groeten, Michaël Daenen

  • 07/12/2021 - Chris (vraagsteller)

    Hartelijk dank voor het helder antwoord.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen