Wat maakt rook bij een brand al dan niet giftig?

Leendert, 22 jaar
28 januari 2021

Als er ergens een grote brand is geweest, horen we nadien op het nieuws vaak dat de vrijgekomen rook niet giftig was. Dat lijkt vreemd, want erg gezond kan dat toch niet zijn. Vanaf wanneer is er dan wel sprake van giftige rook?

Antwoord

Beste Leendert,

Een goede vraag en inderdaad in de gassen en rook gaan staan van een uitslaande brand is niet direct gezond en toch maakt men onderscheid tussen giftige en niet-giftige rook. Nu dat verwijst eigenlijk naar wat normaal als rookgassen vrijkomt als je iets verbrandt.

Om het simpel te houden, nemen we een kampvuur als voorbeeld. In die rookgassen zit water, koolstofdioxide (CO2), misschien een beetje koolstofmonoxide (CO; hangt af of dat een smeulend vuur is of niet) en iets wat visueel goed te zien is rook (eigenlijk roetdeeltjes, bestaat uit gewoon of hoofdzakelijk koolstof). Dit wordt beschouwd als niet-giftige rook (alhoewel niet echt gezond als je erboven hangt).
Al bij al is dat niet zo een groot probleem omdat, als dat voldoende verdund wordt in de lucht, dan zijn de gezondheidsrisico's minimaal. Nu wanneer wordt rook dan giftig? Dat hangt af van wat er precies verbrand wordt. Neem het voorbeeld van een fabrieksbrand van een matrassenfabriek. Heel wat matrassen worden gemaakt van polyurethanen. Als je dat verbrandt krijg je niet alleen de producten hierboven vermeld, maar ook substantiële hoeveelheden aan koolstofmonoxide en ook blauwzuur (waterstofcyanide, HCN) en dat zijn twee zeer giftige producten, die zijn niet gewoon hinderlijk maar echt giftig.

Ander voorbeeld: een magazijn waar ze PVC buizen opgeslagen hebben voor waterafvoer. Bij een brand ga je veel roet krijgen maar ook vrijstelling van zoutzuur (HCl) en dat is echt wel schadelijk, dit is echt een bijtend gas.
Een laatste voorbeeld: een opslagplaats waar ook een hoeveelheid zwavel opgeslagen is. Wel, bij een brand gaat zwaveldioxide (SO2) gevormd worden dat is ook een schadelijk en sterk irriterend gas. In al dat soort gevallen gaat men spreken van giftige rook en zijn specifieke veiligheidsmaatregelen nodig.

vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen