Wat gebeurt er met de mens als de zon vergaat?

Kato, 13 jaar
25 juni 2020

Ik weet dat dat nog lang zal duren, en dat er een kans is dat de mens dan al (lang) is uitgestorven. Maar stel u voor dat dat niet zo was. Wat gebeurt er dan met de mens als de zon vergaat? Want wij hebben de zon toch nodig?

Antwoord

Lang vooraleer de zon 'vergaat', zal ze het leven op aarde al onmogelijk hebben gemaakt.  Ze is al 4.5 miljard jaar bezig, en heeft nog zowat 6 miljard voor de boeg in een 'rustige fase'.  Maar zelfs in die rustige fase groeit de hoeveelheid energie die ze ons toestuurt, sinds het begin al met ongeveer 30 procent.  Toch is de temperatuur op aarde in die 4.5 miljard jaar niet toegenomen, ze is gemiddeld zelfs gedaald.  Dat is gebeurd doordat de broeikasgassen in onze atmosfeer zijn afgenomen, en dat hebben we in grote mate te danken aan het leven zelf.  Maar dat kan niet blijven duren, want ooit helpt het niet meer.  Ten laatste binnen een miljard jaar zal een gevoelige stijging van de aardse temperatuur onvermijdelijk zijn, en dan wordt het leven hier onmogelijk.  Willen we dat overleven, dan moeten we hier weg.  Mars kan een optie zijn, maar ook dat is maar tijdelijk.

Hoe dan ook, een miljard jaar, zelfs honderden miljoenen, is erg lang.  Enerzijds betekent het dat we ons om de evolutie van de zon niet direct zorgen hoeven te maken, anderzijds ook dat we nog heel veel tijd hebben om het leven, en wat ervoor nodig is, te begrijpen, het heelal om ons heen te exploreren, en eventueel slimme oplossingen te vinden over hoe ons avontuur hier naar elders kan getransporteerd worden.  Het belangrijkste vandaag is mijns inziens dat we beter leren beseffen hoe wonderbaar het leven is en dat we beter leren om daar mee om te gaan.  Dat zal ons trouwens helpen om de crisissen die we op korte termijn nog zullen kennen beter aan te pakken.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen