Kan een paard zwemmen?

Floor, 10 jaar
3 oktober 2018

En hoe kan een paard zwemmen? Wanneer zwom het voor het eerst?

Antwoord

Dag Floor,

Paarden kunnen inderdaad van nature zwemmen, zoals de meeste zoogdieren. Het paard zoals wij dat kennen is het resultaat van een evolutie die over miljoenen jaren verlopen is, waarbij het paard afstamt van een veel kleiner zoogdier (ongeveer zo groot als een vos). Het meest waarschijnlijke is dat het vermogen om te zwemmen tijdens deze evolutie nooit verloren is gegaan, en dat paarden dus al altijd kunnen zwemmen.

In de natuur vermijden de meeste paarden diep water, en zullen ze enkel zwemmen als dit echt nodig is, bijvoorbeeld om een rivier over te steken op zoek naar nieuw voedsel. Bij het zwemmen zit bijna het hele lichaam van het paard onder water, enkel het hoofd zit boven water. Het paard beweegt zich vooruit door te trappelen met zijn benen. Dat kan je zien op deze video: https://www.youtube.com/watch?v=WThHDbfL8yU

Tegenwoordig zijn er veel sportpaarden die zwemtraining krijgen in een speciaal paardenzwembad om hun conditie te verbeteren. Het zwemmen is voor het paard erg intensief en zorgt dus voor een goede spieropbouw. Daarbij worden de pezen en de botten weinig belast, dus er is minder kans op blessures.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Annelies Decloedt

Diergeneeskunde Cardiologie

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen