Hoeveel mensen zijn er op aarde over 200 jaar? En in het jaar 3000?

Jan, 85 jaar
27 juni 2017

In 1805 waren 1 miljard mensen op deze aarde. De toename gaat steeds sneller, hoeveel mensen zullen er dan zijn in 3000?

Antwoord

Volgens veel experten hebben we onlangs een buitengewoon snelle toenameperiode gehad, die nu wel al afvlakt (zie recente statistieken voor Europa, Nooramerika, China). Er wordt dan ook ervan uitgegaan dat we eerder terug zouden gaan naar de groie van vooraan 1800. Een wiskundig argument (sorry, mijn vak), is dat men door extrapoleren van de groei van de laatste eeuw absurde resultaten zou krijgen: 

* alle 200 jaar terug door 5 delen geeft (10 keer door 5 delen) 10miljard keer minder mensen op jaar 0 -- dus minder dan 1 inwoner rond Julius Caesar...

* alle 200 jaar in de toekomst met 5 vermenigvuldigen (5 keer dus, tot in 3000)  geeft zo'n 3000 keer meer mensen dan nu.

Dit bewijst uiteraard niets, maar het toont wel aan dat men niet zomaar mag aannemen dat men met dezelfde snelheid zal blijven groeien als gedurende de laatste eeuw, of zelfs nog sneller.

Hetzelfde geldt trouwens ook voor de economische groei, die nu afgevlakt is sinds de grote crisis: de groei was net daarvoor, sinds de jaren 50, simpelweg buitengewoon hoog omdat heropgebouwd werdt, en het kon zo niet verder -- anders krijg je terug gelijkaardig absurde conclusies.

(mijn basis voor deze antwoord is het eerste deel -- puur statistische analyse -- van het boek "Kapitaal" van Thomas Piketty)

 

Het eerste deel van de antwoord is dus: het zal zeker niet zo snel blijven groeien, als van 1805 tot 2005. Hoeveel minder dan? is een grote vraag... het hangt af van technologische ontwikkelingen, onverwachte ontdekkingen, en misschien tot in 3000 zelfs een beetje science-fiction (inwandering van aliens?) -- daarmee wil ik enkel zeggen, ik denk echt dat men hiervoor geen redelijke voorspelling kan geven.

Reacties op dit antwoord

  • 24/07/2017 - Jan (vraagsteller)

    Als ik lees dat er groepen moslims zijn die propageren dat hun vrouwen veel kinderen als mogelijk, moeten baren, zodat zij, op den duur, andere volkeren zullen overklassen slaat mij de angst om het hart. Regeringsleiders zullen moeten samenwerken en plannen maken voor de toekomst van deze aarde en onze kinderen. Met vriendelijke grot en dank voor Uw reactie, Jan van Acht.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen