Hoe berekenen we de banen van ruimteschepen?

Nelson, 12 jaar
21 juni 2016

Bij een reis naar mars moet je heel precies de baan berekenen, want als je 1 graad mist, ben je er al helemaal naast. Bestaat er een formule om een baan naar mars uit te rekenen of een free return trajectory naar de maan? Doen computers dat helemaal?

Antwoord

'Een magische formule' is een beetje simpel uitgedrukt, maar uiteindelijk komt het daarop neer.  Als je de krachten kent die op het ruimtetuig inwerken (en in essentie is dat de gravitatie uitgeoefend door zon en planeten), en de snelheid (grootte en richting) waarmee het ruimtetuig beweegt, dan kan je perfect uitrekenen waar en wanneer het terecht zal komen.  Dat die plaats het juiste doel op de planeet is, hangt dan ook af van de beweging van de planeet zelf, maar ook dat is heel goed berekenbaar.

Maar. zoals je aanvoelt, een kleine fout op de richting kan grote gevolgen hebben.  Het is trouwens irrealistisch om vanaf de start op het perfecte traject te zitten, want heel kleine startafwijkingen kunnen tot grote fouten aanleiding geven.  Bijsturen is dus nodig.  Maar, om ongeveer dezelfde reden als waarom je niet direct goed kan zitten, kost bijsturen niet zoveel energie: je moet het traject - en dus de snelheid en richting van de satelliet in haar baan - maar een klein beetje corrigeren, om weer juist te zitten.  Echt niet zo sterk verschillend van een autobestuurder die een bocht neemt.

Een en ander betekent natuurlijk wel dat de satelliet in haar baan moet gevolgd worden, dat moet berekend worden hoe er moet bijgestuurd worden, en dat er brandstof aan boord moet zijn om de nodige correcties uit te voeren.  Met hardware en software dus, en ook met een team dat het allemaal bestuurt.  In principe allemaal niet zo moeilijk, maar toch telkens een avontuur, zoals vanochtend weer bleek toen Juno net goed bij Jupiter aankwam.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw