Gebruiken mensen maar 10% van hun hersencapaciteit?

Michael, 13 jaar
5 februari 2016

Is het waar dat wij maar 10% van hun hersencapaciteit gebruiken? Of verschilt het van persoon tot persoon? Waarom is het zo?

Antwoord

Dag Michael,

Het is absoluut niet waar dat we maar 10% van onze hersenen gebruiken. Dit wordt al heel lang geloofd door veel mensen, maar wetenschappers zijn zeker dat het niet klopt.

Alle gebieden in onze hersenen hebben een functie. Sommige hersendelen hebben we nodig om een boek te lezen, andere om te kunnen fietsen enz. Bij iedere taak wordt een netwerk van gebieden die samenhoren geactiveerd. Bijvoorbeeld, tijdens het lezen van een boek herkent een gebied achteraan in de hersenen dat je woorden ziet, een gebied vooraan zegt je hoe het woord klinkt en nog een ander hersendeel daar middenin helpt om de betekenis van het woord te geven. Om te fietsen heb je hersencellen op een andere plaats nodig.

Hersengebieden worden dus nooit allemaal op hetzelfde moment gebruikt. Dat zouden we niet aankunnen. Teveel hersencellen die tegelijkertijd een signaal uitzenden is eigenlijk wat er gebeurt bij een epilepsie-aanval. Maar met te weinig actieve hersencellen kunnen we ook niet veel doen. Het zou bovendien niet slim zijn om 90% van ons brein mee te zeulen als we er niets mee doen. Dan had de evolutie er wel voor gezorgd dat ons hoofd veel kleiner was. Alleen maar nuttige cellen onder je schedel dus!

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Lise Van der Haegen

Cognitieve psychologie, Neurowetenschappen (Universiteit Gent), Wetenschapscommunicatie (Arteveldehogeschool)

Arteveldehogeschool

http://www.arteveldehs.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen