Wanneer viel Frankrijk Engeland binnen?

Julia, 12 jaar
5 januari 2016

Antwoord

Dag Julia,

Een moeilijke vraag...

  • Willem de Veroveraar leidde in 1066 een geslaagde invasie van Engeland, waarvan je prachtige beelden terugvindt op het wandtapijt van Bayeux. Maar strikt gezien was hij geen Fransman, maar een Normandiër.
  • Goed 149 jaar later, in 1215, werd de latere Franse Koning Lodewijk VIII uitgenodigd door Engelse edellieden om met hen mee te strijden tegen hun eigen koning, Jan-zonder-Land. Het Franse leger was succesvol, de Engelse koning deed toegevingen aan zijn baronnen (het Magna Charta), maar daarna bleven de Fransen Engeland bezetten, tot ze na 18 maanden werden verdreven door koning en baronnen.
  • in 1326 leidde Isabella van Frankrijk, dochter van koning Filips IV en zus van koning Karel IV, een invasie van Engeland, samen met Roger Mortimer en tegen Edward II. Strikt gezien was ze een Française die samen met een Engelsman een invasie uitvoerde, en deed ze dat niet namens de Franse kroon. Isabella en Roger Mortimer werden regenten van Engeland tot hun zoon als Edward III de troon besteeg (en prompt zijn eigen ouders verbande).
  • Tijdens de Honderdjarige Oorlog waren er wel plannen voor een Franse invasie, maar die werden nooit uitgevoerd.
  • In 1545, tijdens de Italiaanse Oorlogen, slaagden Fransen er gedurende korte tijd in om het eiland Wight te bezetten, maar werden ze weer verdreven - de Engelsen verloren daarbij hun vlaggenschip, de Mary Rose, dat in de jaren 1980 als een soort tijdscapsule weer is opgehaald uit zee.
  • in 1690 ontscheepten enkele Franse scheepsbemanningen gedurende een namiddag in het kleine kustdorpje Teignmouth, in Devon, dat ze plunderden.
  • in 1704 veroverden troepen van de Franse zonnekoning Lodewijk XIV het kanaaleiland Guernsey.
  • Tijdens de Spaanse en Oostenrijkse Successieoorlogen, de Jacobitische opstand en de Zevenjarige Oorlog waren er niet-uitgevoerde plannen voor een invasie van Franse troepen
  • in 1797 werd gedurende twee dagen gevochten tussen Franse en Engelse troepen (en lokale burgers) in het dorpje Fishguard, in Wales. Het waren Franse (en Amerikaanse) revolutionairen van het Legion Noire die een afleidingsmanoeuvre uitvoerden voor een grote landing in Ierland, maar uiteindelijk zich moest overgeven aan de Engelsen. Het waren ook niet de beste troepen; het was eigenlijk al wat Napoleon niet wilde voor zijn campagne in Italië: gevangenen, royalisten, deserteurs, met bijgeverfde Britse uniformen (vandaar hun naam) en Frans-onkundige officieren...
  • daarna maakte ook Napoleon enkele onuitgevoerde invasieplannen (Champ de Boulogne)

Zeven keer is er een grote Franse troepenmacht in Engeland aan land gegaan, vijf keer daarvan namens de Franse kroon, vijf keer ook op het Engelse vasteland ipv op een kleiner eiland, en slechts twee keer was dat voor een periode van meerdere jaren (vier keer voor hooguit enkele dagen).

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen