Wat gebeurt er met het geld op mijn spaarrekening bij een beurscrash?

Geert, 40 jaar
19 juni 2008

Naar aanleiding van een artikel op de vrt nieuwssite getiteld: "Beurs stevent af op erg zware crash" en waarin ook het volgende vermeld stond: "... én van een nieuw rapport van de Royal Bank of Scotland. Dat rapport voorspelt de zwaarste beurscrash in 100 jaar tijdens een van de komende maanden."

In wezen heb ik dat geld natuurlijk zelf niet belegd maar ik besef goed dat het natuurlijk voor de banken zelf deel uit maakt van de gelden die gebruikt worden voor beleggingen, en dat een beurscrash dus via die beleggingen ook invloed heeft op mijn spaargeld.

Ik meen me ook te herinneren dat er een minimumbedrag is waarvoor de banken verplicht zijn om uitbetaling te verzekeren maar ook hier weet ik enkel de klok en niet de klepel hangen en ik heb dus geen idee of dit dus effectief zo is en welke bedragen er dan verzekerd zijn.

Antwoord

Het is belangrijk dat een onderscheid wordt gemaakt tussen banken met een Belgische licentie en banken met een buitenlandse licentie. Voor banken met een buitenlandse licentie zijn de regels in het desbetreffende land van toepassing.

Voor banken met een Belgische licentie:

Op 17 november 2008 werd het koninklijk besluit gepubliceerd in het Belgisch staatsblad waarmee het bedrag van de depositobescherming op 100.000 euro werd gebracht.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen