Kan ik een bekeuring krijgen als ik te snel fiets dicht bij een school?

Jakob, 15 jaar
18 juni 2008

Als ik bij ons in het dorp het heuveltje afrij, mijn fiets in achtste zet en heel hard trap zegt er een bord dat ik moet "vertragen" (die zegt dat als je sneller dan 30 km/u rijdt) maar wat als ze een flitspaal zetten in de plaats van dat bord en ik word geflitst... kan ik dan een bekeuring krijgen?

Antwoord

Beste Jakob,

Inderdaad, als je sneller fietst dan 30km/h in een schoolomgeving (of in zijn algemeenheid: sneller dan de toegelaten snelheid op de plaats waar je je bevindt) dan kan je zeker een bekeuring krijgen.

De wegcode maakt in principe geen onderscheid tussen fietsen, bromfietsen of wagens wanneer het op snelheidsbeperkingen aankomt. Artikel 11 van de wegcode dat handelt over de snelheidsbeperkingen, is van toepassing zodra je gebruik maakt van de openbare weg. Het maakt dus niet uit of je nu sneller loopt, fietst of rijdt dan 30 km/h; alle overschrijdingen van de geldende snelheidsbeperkingen kunnen worden gesanctioneerd.

Tenzij de politie je op heterdaad kan betrappen en je staande kan houden, is de kans echter zeer klein dat je ooit een PV zal krijgen voor te snel rijden op een fiets. De identificatie van een fiets op een eventuele foto van een flitscamera is immers bijna onbegonnen werk.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof.dr. Daily Wuyts

Aansprakelijkheidsrecht en verbintenissenrecht in het bijzonder verzekeringsrecht. Daarnaast gaat mijn intresse ook uit naar bestuurs- en staatsrecht

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen