Hoe los je dit spel op?

Lucas, 14 jaar
11 juni 2015

In dit spel (foto) is het de bedoeling om telkens een staafje te nemen en deze over een ander staafje te plaatsen en dit dan weg te nemen(het staafje dat je overbrugd hebt) met als einddoel alle staafjes weg te werken en nog 1 staafje over te houden recht in het midden.
Ps. Kennen jullie ook de naam van dit spel?

Antwoord

Beste Lucas,

Dit spelletje heet "peg solitaire" en bestaat al zeker sinds de 17e eeuw. De variant waarvan jij een foto toont is de Engelse variant. Er bestaat ook een Europese variant waar er 4 extra staafjes zijn.

Een volledige oplossingsstrategie uit de doeken doen op deze website lijkt me zinloos aangezien er verschillende methodes op het internet te vinden zijn. Een eenvoudige zoekopdracht van de vorm "peg solitaire oplossen" of "solving peg solitaire" geeft je meteen een oplossing.

Als wiskundige wil ik je toch uitdagen om niet zomaar naar een oplossing te gaan zoeken op het internet. De uitdaging bij deze puzzel is het zelf te zoeken. Wat heb je eraan om zomaar een oplossing te kopiëren?

De voldoening die je krijgt door zoiets zelf te vinden is zoveel meer waard, ook al ben je pas na vallen en opstaan tot een eindresultaat gekomen!

Wist je trouwens dat het kan bewezen worden dat als je slechts met 1 staafje eindigt, dat staafje altijd in het midden moet staan (of op 1 van de 4 middens van de zijkanten als je de laatste zet in de andere richting doet)?

Veel plezier in je zoektocht naar de oplossing!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen