Welk materiaal is het best bestand tegen zwetende handen?

Herman, 63 jaar
21 mei 2015

Na 18 maanden moest ik mijn aluminium stuur vervangen wegens erosie door zwetende handen. Is een carbon stuur geschikt en veilig voor iemand met hevig zwetende handen? En welk materiaal is er het beste tegen bestand, carbon, aluminium of ijzer?

Antwoord

Het verschijnsel waar je waarschijnlijk last van hebt, heet corrosie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Corrosie. Erosie daarentegen is een zuiver mechanisch verschijnsel waarbij je het materiaal zou verwijderen door er heel de tijd op te zitten wrijven met een harder materiaal. http://nl.wikipedia.org/wiki/Erosie

Corrosie dus. De metalen die sneller last hebben van corrosie, noemen we de 'minder edele' metalen. De metalen die minder snel last hebben van corrosie, noemen we de 'meer edele' metalen. Met een stuur van goud ga je waarschijnlijk minder last hebben van corrosie. Je ziet natuurlijk zo al komen dat niet alleen de corrosiebestendigheid van belang is, maar ook de prijs en de mechanische sterkte. Goud is erg duur, maar mechanisch ook zwak (goud is redelijk zacht). Alle edele metalen gaan tegenvallen in prijs, en tenzij je misschien een oliesjeik bent, is deze optie niet aan de orde.

Aluminium en ijzer (eerder staal) zijn niet erg edel. Je kan ze wel beschermen door ervoor te zorgen dat het zweet niet rechtstreeks in contact komt met het metaal. Auto's zijn ook van staal en kunnen 10 jaar buitenstaan zonder te roesten, door de laklaag die erop zit. Aluminium wordt vaak geanodiseerd, waardoor er een onzichtbare beschermlaag op ligt. Ik denk wel dat als je een aluminium of stalen stuur neemt, en je het lakt (bv. een laag polyurethaan), en er daarna je stuurlint ronddraait, dat het ook wel goed komt.

Ik verwacht niet dat een stuur van koolstofvezel last gaat hebben van zwetende handen. Ook het bindmiddel van de koolstofvezels lijkt mij inert te zijn voor handenzweet. Gezien de situatie is dat misschien wel een interessante oplossing.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw