Is het mogelijk nog dino's te ontmoeten als je je ver genoeg van de aarde verwijdert?

Cyriel, 19 jaar
7 mei 2014

Ik zag ooit op internet dat als je ver genoeg van de aarde verwijdert bent en dan gaat kijken naar de aarde, het mogelijk is dat je nog dino's ziet rondlopen. Is dit echt of een fabel? Ik zag dit staan op 9gag. Daar staat veel nonsens op, maar toen ik deze zag vroeg ik het me wel af. Uiteindelijk kunnen we ook terugkijken in de tijd met de hubble telescoop, of is dit ook verkeerd uitgedrukt?

Antwoord

Iemand die zich nu op 70 miljoen lichtjaar van de Aarde bevindt, en de Aarde kan zien, ziet die Aarde inderdaad nog in het tijdperk van de dino's.

Er zijn dan wel enige problemen met 'de Aarde kan zien':

-  Om twee objecten te onderscheiden heb je een telescoop nodig waarvan de omvang toeneemt naarmate de objecten dichter bijeen staan aan de hemel (een gevolg van het golfkarakter van licht).  Om de Aarde van de Zon te onderscheiden vanop 70 miljoen lichtjaar afstand, heb je een telescoop nodig met een diameter van minstens 2000 km; om op die Aarde dino's te onderscheiden van 15m lang (dus tien tot de macht tien keer kleiner dan de afstand Aarde-Zon), is dan een telescoop nodig met een diameter van minstens 2 lichtjaar in diameter... 

-  Je kan vanop afstand niet naar de Aarde kijken zonder ook de Zon te zien, en die is 10 miljard keer helderder.  Zelfs als de waarnemer een telescoop heeft die groot genoeg is om de Zon en de Aarde als twee punten naast elkaar te zien, dan nog wordt hij verblind door de Zon zodat hij de Aarde niet kan zien.  Probeer maar eens een glimworm waar te nemen die op de lamp van een vuurtoren zit.

Het is waar dat we met de Hubble-telescoop objecten zien die veel verder staan dan dat.  Maar dat zijn dan hele galaxieen, die bestaan uit miljarden sterren.  Die sterren onderscheiden is niet mogelijk op zeer grote afstanden, laat staan er planeten rond zien, en dino's erop.

De bovenstaande redenering geldt voor iemand die nu 70 miljoen lichtjaar ver staat.  Wil je er zelf heen gaan, dan kan dat enkel met een snelheid kleiner dan het licht, en heb je dus meer dan 70 miljoen jaar nodig om daar te geraken.  En dan is de Aarde ook evenveel jaar ouder geworden als je gereisd hebt.  Het is dus onmogelijk om zelf een ruimtereis te maken die ons dingen laat zien die voor vandaag zijn gebeurd.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen