Is dit gestolde lava?

Reinhard, 29 jaar
19 februari 2014

Geachte, ik heb in de Belgische Ardennen een uitzonderlijke steen gevonden waar ik bijna zeker van ben dat het gestolde lava is. De onderkant is zwart met lucht gaatjes in,de bovenkant is groen-koperachtig en grillig gevormd. Het lijkt bijna op een vogelfossiel. Maar kan dit wel? Ik zou zeer graag de historiek van deze steen te weten komen.

Antwoord

Beste Reinhard,

bedankt voor je vraag!

Bij gesteentemonsters die we vinden op het terrein, ook 'handstukken' genoemd, is de buitenzijde meestal sterk verweerd. Dit lijkt ook bij jouw vondst het geval te zijn. Om een degelijk gefundeerd antwoord te geven, zou je dan ook best de steen moeten openzagen of in enkele stukken breken met een hamer. De kern van een handstuk is immers meestal beter beschermd tegen water en wind... Ook een meer precieze locatie zou al kunnen helpen (dorp, stad, gps- of Google Earth/maps coördinaten etc.).

Toch kunnen we op basis van de geologische achtergrond van de Belgische Ardennen al enkele mogelijkheden uitsluiten: de meest recente - en misschien ook enige - gekende vulkanische gesteenten in België vinden we terug in de zogenaamde 'porfiergroeves' van Quenast en Lessines, waar al sinds de 17de eeuw gesteente van een oude vulkanische pijp ontgonnen word, voor bijvoorbeeld gebruik als de ons zo gekende kasseistenen. Ooit moet bovenop die pijp een vulkaan gestaan hebben, maar die is door water en wind volledig weggeërodeerd, waardoor enkel zijn 'wortel' overblijft. Gestolde lava van een lavastroom komt dan ook geologisch zien niet voor aan het oppervlak in de Belgische ardennen. Daarvoor moet je al snel naar de Eiffelregio in Duitsland. Jouw handstuk ziet er sterk verweerd uit (zie de gele kleur), en zou bijvoorbeeld een zandsteen kunnen zijn. Daarnaast vraag je je ook best af of je het handstuk 'in situ' gevonden hebt, dat wil zeggen op zijn oorspronkelijke plaats van voorkomen, of er een kans bestaat dat het daar door de mens gebracht is. Vond je dit stuk gesteente terug in verband met een grote ontsluiting van hetzelfde gesteente, of geïsoleerd in een akker?

Je ziet, meer vragen dan antwoorden op dit moment. Met zicht op een onverweerd, vers deel van dit gesteente, en een idee van de vondstlocatie, zou ik je al heel wat beter op weg kunnen zetten.

Veel succes, en twijfel niet om te contacteren indien je nieuwsgierigheid niet voldoende beantwoord is!

Vriendelijke groeten,

Sam Poppe (sam.poppe@vub.ac.be)

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Sam Poppe

Geologie - Vulkanologie

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw