Keert de tijd terug tussen twee zwarte gaten?

Thibault, 15 jaar
28 juli 2013

Hallo,

Ik ben Thibault en ik heb ooit (in het verleden) ergens gelezen dat de ruimte tussen twee zwarte gaten tijd terugkeert, ik vroeg me dan ook af: dat kan toch niet? Dat gaat toch tegen de relativiteitstheorie? Maar omdat het eigenlijk zo logisch klinkt dat tijd kan terugkeren heb ik me laten misleiden. Vandaar m'n vraag: keert de tijd terug tussen twee zwarte gaten?
Alvast bedankt.
Groeten, Thibault

Antwoord

Heel merkwaardig dat u het nodig vindt om te melden dat u dat in het verleden gelezen hebt.  Want misschien was het wel in de toekomst, want we zitten hoe dan ook ergens tussen twee zwarte gaten in het heelal...

Neen, ernstiger nu, de tijd gaat altijd vooruit.  Dat is trouwens niet specifiek voor de relativiteitstheorie, ook zonder relativiteitstheorie is er een 'pijl van de tijd'.  Waarom de tijd vooruitgaat, terwijl vele fundamentele wetten van de fysica ook achteruit zouden kunnen gaan, is een interessante vraag.  Maar de relativiteitstheorie en zwarte gaten zijn het antwoord niet.  Een effect van zwarte gaten is wel dat ten opzichte van de buitenwereld de tijd er sterk vertraagt, maar hij blijft vooruitgaan.

Zwarte gaten zijn per definitie objecten waar geen informatie kan uitkomen.  Er kan dus ook geen communicatie zijn tussen twee zwarte gaten.

Met andere woorden: ik heb uw vraag niet goed begrepen, maar u wellicht ook niet.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen