Bestaat er een Europees alternatief voor het Amerikaanse DMCA?

Joke, 27 jaar
8 april 2013

Ik run al een tijdje een website en ontdekte afgelopen maand dat mijn volledige layout en concept gekopieerd werd door een Spanjaard om een Spaanse versie te maken. Ik heb hem hierover gecontacteerd, maar hij is niet bereid zijn website aan te passen. Een logische volgende stap leek me een klacht in te dienen bij zijn webhost. Ik vind heel wat info terug ivm het aanmaken van een DMCA. Wanneer ik echter zoek naar een Europees alternatief, blijkt daar weinig info over te vinden. Bestaat er wel een Europese versie van DMCA? En zoniet, op welke rechten zou ik beroep kunnen doen wanneer ik een klacht wil indienen?

Antwoord

De DMCA is, in de Verenigde Staten, een update van hun destijds verouderde copyrightwetgeving om de realiteit van het internet daarin te verwerken, en iets te doen aan de grijze zone die ontstaan was door het peer-to-peer verspreiden van (vaak illegale) kopieën. Het laat toe om in gestandaardiseerde vorm een klacht neer te leggen bij een provider, omdat zij plots verantwoordelijk werden voor alle inhoud, maar in Europa geldt DMCA niet. Er bestaat geen Europees equivalent, maar sommige landen hebben gelijkaardige wetgeving. In de regel is alle creatief werk (ook websites en programmeercode) in Europa door minstens de minimale Europese copyrightrichtlijnen beschermd, die opgesteld zijn met de bedoeling alles te harmoniseren, maar de uitwerking verschilt nogal eens van land tot land.

In België kan men zich tot de provider of de providervereniging ISPA wenden, zij kunnen u mischien aan contactgegevens van hun Spaanse sectorgenoot helpen. In Spanje zal u vermoedelijk horen spreken van de Sinde-wet, sinds kort in voege, waarbij een onafhankelijke commissie klachten beoordeelt. Die procedure staat uitgelegd in het Engels op http://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=a2268f18-d0cc-4289-a110-13dac4d66d0c , maar meer informatie over deze route kunt u vermoedelijk via het internet vinden met behulp van iemand die het Spaans machtig is. Een andere wet die inbreuken bestraft (ley Lassalle) schijnt momenteel onderwerp van discussie te zijn in Spanje.

U kan steeds zelf een 'cease and desist letter' versturen naar de eigenaar van de website, waarin u dreigt met gerechtelijke vervolging, maar dat laat meer indruk na indien dit van een advokaat komt. Sommige Europese providers reageren in ieder geval wel ook positief op klachten in DMCA-vorm, anderen gooien ze in de prullenmand - internationale copyright-enforcement is nog steeds allesbehalve gestroomlijnd.

Als u juridische stappen overweegt, is correct juridisch advies aan te raden. Een Wetswinkel in uw buurt kan u alvast verder doorverwijzen naar geschikte personen met kennis van (internationale) copyrightwetgeving. Een emailtje kan ook nooit kwaad naar andere organisaties die u mogelijk verder kunnen doorverwijzen: De Europese Intellectual Property Helpdesk ( https://www.iprhelpdesk.eu/ ), het centrum voor IP-recht van de KUL ( http://www.law.kuleuven.be/cir/ ) , en indien het een commerciële onderneming of vzw betreft, de ondernemers- en vzw- koepelverenigingen in ons land.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen