Hoe komt het dat gouden munten in verschillende valuta van verschillende landen toch altijd dezelfde waarde hebben?

Yves, 50 jaar
11 juli 2012

In deze tijd van crisis en onzekerheid kijkt men naar andere mogelijkheden om z'n spaargeld veilig te stellen en het liefst buiten de Eurozone die elk moment kan instorten. Zo heb ik overwogen om gouden munten aan te kopen van niet-Europese oorsprong, en sedert een paar weken volg ik elke dag de koersen in de krant. Ik heb gemerkt dat aan bv. een gouden krugerrand, een Canadese "maple leaf" en een Amerikaanse 50 dollar "eagle" altijd dezelfde waarde toegeschreven wordt terwijl het toch gaat om drie verschillende valuta van drie verschillende landen. Hoe kan dit? Dank u voor uw verduidelijking.

Antwoord

Beste Yves,

Deze munten vertegenwoordigen een vaste hoeveelheid goud met een vaste zuiverheidsgraad. Vergelijk het met goudstaven, maar dan kleiner. Het land en de vorm van de goudhoeveelheid zijn dus eigenlijk onbelangrijk. De munten volgen de algemene goudprijzen, met eventueel een kleine toeslag wegens de kosten voor het slaan van de munt.

De reden waarom het goud onder vorm van een munt wordt verspreid, is om zekerder te zijn dat het goud werkelijk het gewicht en de zuiverheidsgraad heeft die het zou moeten hebben. Met andere woorden: het vermindert de controlekosten voor een potentiële koper, omdat hij op zicht kan nagaan of het goud in orde is (hoewel valsmunterij nog steeds mogelijk is). Ingeval het goud in willekeurige klompjes zou aangeboden worden, moet onder andere massa en gewicht nagekeken worden om de waarde te kennen, wat een veel complexer en duurder proces is.

Deze munten kunnen na verloop van tijd wel een verschillende waarde krijgen, doordat verzamelaars invloed uitoefenen op de prijs. Zeldzame gouden munten uit bijvoorbeeld oorlogsjaren kunnen zo meer waarde krijgen dan het goud waaruit ze bestaan.

Je kan deze munten dus niet vergelijken met munten die als betaalmiddel gebruikt worden in verschillende landen. Deze verkrijgen hun waarde op een andere manier, maar dat zou ons voor dit antwoord te ver leiden.

Met vriendelijke groeten,
Junior Burssens

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen