Kan men tijdreizen naar de toekomst door de snelheid van het licht te benaderen?

Sam, 15 jaar
8 december 2011

Ik kijk veel naar documentaires en heb daar een tegenstelling gevonden over tijdreizen:

-De ene documentaire zegt dat hoe sneller je gaat hoe trager jouw tijd gaat waardoor de rest van het universum sneller lijkt te gaan(in tijd) en je naar de toekomst gaat.

-Andere documentaires zeggen dat dit ook geldt op het universum dat ook relatief tegenover jou beweegt waardoor de tijd van het universum vertraagd.

-En nog andere documentaires zeggen dat niemand in tijd reist, maar dat alleen de volgorde van gebeurtenissen anders is bij een persoon die snel beweegt dan voor een stilstaande persoon.

Welke theorie is juist? Of zijn er meerdere juist?

Antwoord


Dat kan in principe inderdaad.  Google maar eens naar de zogenaamde tweelingenparadox.  Als je van de Aarde vertrekt, een grote snelheid bereikt, en uiteindelijk terugkomt, is je eigen tijd minder snel vooruitgegaan dan deze hier, en ben je dus in onze toekomst terechtgekomen.

Het eerste geciteerde standpunt is dus juist. 
Het tweede is juist zolang je met een constante snelheid ten opzichte van de omgeving beweegt.  Het netto verschil wordt gemaakt door degene die energie spendeert om te versnellen.
Wat nummer drie betreft, moet je ook oppassen.  Waar je staat, en hoe je beweegt, kan invloed hebben op welke gebeurtenis je het eerste ziet.  Maar de volgorde van gebeurtenissen die op eenzelfde plaats gebeuren, blijft dezelfde.  Oorzak en gevolg worden niet omgedraaid.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen