Waar zit de adder in het verhaal van snel rijk worden met Pay-Pal ?

Christof, 27 jaar
30 oktober 2011

Er circuleert een methode op het internet om snel rijk te worden. Het gaat als volgt. Je opent een rekening van Pay-Pal en je stort daar 6 euro op. Je stort 1 euro aan 6 deelnemers aan die methode ( je kent 6 deelnemers via een mail die circuleert, oa. op fora ). Als je 1 euro gestort hebt aan de 6 deelnemers stuur je diezelfde mail ( met instructies ) door naar zoveel mogelijk mensen, plaatst dit op fora, enz.. maar je schuift de namen een plaats naar boven ( zodat de eerste verdwijnt ) en zet jouw eigen gegevens om te storten als 6de , dus op de laatste plaats.

Op die manier zouden andere mensen dan een euro naar jou storten en jouw naam in hun mail naar boven schuiven, als ze de mail ook verder doorsturen.. neem dat 5 mensen dit doen, dan verdien je 5 euro.. als die 5 mensen nog 5 mensen vinden die dit doen, verdien je nog eens 25 euro.., de volgende circulaire verdien je 125 , 625, 30.125, enz...
De mensen die deze methode zogenaamd bedrijven spreken van fortuinen die je hiermee kan verdienen, als je veel reclame maakt en er doen veel mensen mee wordt je slapend rijk.

Nu, methodes om slapend een fortuin te verdienen lijken me op zijn minst gezegd verdacht, oncorrect en/of illegaal. Maar het klinkt geweldig ingenieus en eenvoudig.

Waar zit de adder? economisch, juridisch, wiskundig ?
Ik ben erg benieuwd maar ben er 99% van overtuigd dat dit nonsens is.. Kan iemand met kennis van zaken eens uitleggen waarom dit al dan niet werkt, of waarom je dit al dan niet probleemloos ( lees legaal ) kan doen.

Waarom zou iemand me aanraden of afraden dit te doen ?

Antwoord

Beste Christof,

Dit is een klassiek piramidespel en inderdaad een hoop nonsens. Bovendien zijn piramidespelen illegaal in België (zie ook de link naar de website van advocatenkantoor Elfri De Neve).
De oplossing voor de adder onder het gras is vrij eenvoudig. Een piramidespel is namelijk een meetkundige reeks en vereist al snel meer deelnemers dan er mensen op de wereld zijn (zie foto aantal deelnemers piramidespel). Wiskundig kan je het voor dit voorbeeld als volgt voorstellen:
Aantal deelnemers= 1+6+62+63+64+65+66+67+68+...+6n-1
Deze voorstelling gaat er van uit dat iedereen zijn € 6 terugverdient en niet meer. Vanaf het 14de niveau zit je ruim over de wereldbevolking: 15 672 833 000
Deelname aan piramidespelen is dus duidelijk af te raden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw