In wat zet het universum uit?

Jeroen, 29 jaar
20 oktober 2011

NIETS gaat sneller dan het licht. Lege ruimte zet zich sneller uit dan het licht. Het universum was na 1 min 30sec zo groot als ons zonnestelsel, maar het licht van de zon doet er 8 min over om ons te bereiken. Hawking zegt dat "buiten het universum" niet bestaat, nu als dat waar is, in wat zet het universum dan uit? Als je een ballon opblaast zet die nog steeds uit in de ruimte rondom zich. Misschien zet de lege ruimte zich uit in het verleden en is er zo al een´╗┐ lege ruimte om in uit te zetten. Is zoiets in theorie eventueel mogelijk of gewoon onzin? PS ik ben maar cipier van beroep dus ik hou er zeker rekening mee dat mijn redenering waarschijnlijk kant noch wal raken.... Dank u

Antwoord


Deze vraag is in verschillende varianten al vaak opgedoken op dit forum.

Als u zegt 'in wat zet het universum zich uit?', dan vertrekt u van een begrip/intuitie over wat ruimte is.  Welnu, waar hebt u die intuitie opgedaan?  In ons heelal, in onze ruimte.

Als we (niet enkel Hawking) zeggen dat er geen 'buiten het universum' is, dan is dat gewoon bevestigen dat ruimtelijke begrippen zoals binnen en buiten begrippen zijn die we enkel betekenisvol kunnen hanteren binnen het kader waar ze ons aangereikt worden, en dat is ons universum, per definitie eigenlijk.


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw