terug in de tijd door rond de aarde te vliegen?

Arne, 30 jaar
28 april 2011

Kan je door snel rond de aarde te vliegen terug gaan in de tijd?
Want door het uurverschil lijkt dit mogleijk te zijn: als het hier bv 3u smorgens op een dinsdag is, is het in Amerika 10s avonds maandag.
Dus als je snel genoeg rond de aarde blijft draaien, ga je dan terug in de tijd?

Antwoord

Het antwoord op je vraag zit eigenlijk al in de vraagstelling : als het HIER 3u 's morgens is op dinsdag, in het IN AMERIKA (oostkust) nog 22u 's avonds op maandag. Het is dus niet zo dat je 5 uur terugreist in de tijd, want die twee tijdstippen die je vergelijkt gelden op andere locaties. Ook al zou je die reis om 3u hier starten en in 1 enkele minuut afleggen, dan ben je nog niet terug gereisd in de tijd, want als je aankomt in de USA is het hier dan 3u01m, en dat is later dan het tijdstip dat je vertrokken bent. Om te kijken of twee tijdstippen later of vroeger tegenover elkaar liggen moet je ze natuurlijk wel volgens de dezelfde tijdzone rekenen.

Overigens, stel dat je inderdaad zo snel naar de USA kan reizen, en je vliegt gewoon door rond de ganse wereld. Ergens boven de atlantische  oceaan zal de dag van dinsdag op maandag overspringen (joepie!!) maar als je rond de aarde vliegt ga je aan de andere kant de internationale datumgrens overschrijden.  Dat is een denkbeeldige lijn doorheen de stille oceaan, ruwweg op 180° wester- of oosterlengte waar de datum links (aan de westkant) steeds 1 dag later is dan de datum rechts (aan de oostkant). Terwijl je daar overvliegt zal je datum dus plots weer van maandag op dinsdag springen (dikke pech!!). Dus terug gaan in de tijd, of in zelfs in de datum lukt niet.

Er zijn dus twee datumgrenzen : een vaste in de stille oceaan die tussen de eilanden door laveert, en een tweede die elke dag rond de aarde draait en hier bij ons voorbij zwiept om middernacht.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof.dr. Paul Hellings

Vakgroep Wiskunde, Fac. IIW, KU Leuven

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen