Hoe een elektromotor van 380 V aansluiten op 220 V?

wim, 51 jaar
5 april 2011

Ik heb een elektromotor van een zaagmachine met ee 380 volt kabel eraan. Ik wil deze veranderen in een 220 volt aansluiting. Op de elektromotor staat 220/380 dus ik denk dat de motor ook op 220 V kan draaien. Misschien wel wat minder krachtig.
Hoe moet ik de kabels op de elektromotor aansluiten.?

Antwoord

Wim,

De indicatie 220/380 op de elektromotor betekent dat je een 3-fazige motor hebt. Je hebt hoedanook 3 fazen nodig om dit ding aan de praat te krijgen. Dit betekent dat je een speciaal stopcontact moet voorzien dat ook effectief drie fasen. Deze stopcontacten hebben typisch 5 aansluitcontacten (3 fasen + nul + aarding). Het is niet mogelijk een dergelijke 3-fazen motor op een eenfazig (normaal) stopcontact met 2 aansluitcontacten aan te sluiten. 230/380 slaat op twee verschillende aansluitmogelijkheden van 3-fazige apparaten: "in ster", of "in driehoek" (zie externe website), afhankelijk van het feit of er al dan niet een 'nul' aanwezig is.

Dit gezegd zijnde is de elektriciteitsaansluiting in Belgie vaak wel 3-fazig. Als dit ook bij jou het geval is lijkt het me (elektrisch) vrij eenvoudig om een extra 3-fazige kabel van je zekeringskast naar de zaagmachine te leiden en het apparaat zo te voeden. Als je geen 3-fazige aansluiting hebt, kan je die aanvragen bij je netbeheerder, maar dit wordt al snel een dure grap...

Zorg er in elk geval voor dat je geen onvelige toestanden creeert. Veel van die oude zaagmachines zijn niet echt veilig of degelijk geaard. Ik zou je aanraden een eleketrieker te raadplegen - die mens kan dan met kennis van zaken de situatie in jouw huis komen bekijken en de mogelijkheden overlopen...

(zie externe websie uit Nederland met wat uitleg over 3-fazenstroom - soms wat betuttelende bewoordingen, maar technisch correct...)

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen