Wat is het verschil tussen hernieuwbare energie en niet-hernieuwbare energie?

julie, 10 jaar
27 januari 2011

Antwoord

Beste Julie,

Dit is inderdaad een goede vraag. Want energie eenmaal geproduceerd wordt meer en meer verspreid en is dan niet meer bruikbaar om er iets mee te doen. Of dat nu" hernieuwbare" energie is of "niet-hernieuwbare" energie maakt niet zoveel uit.

Die termen zijn bij wijze van spreken uitgevonden om een onderscheid te maken tussen de verschillende energiebronnen die wij gebruiken om iets mee te doen. Dat "iets mee doen" kunnen verschillende zaken zijn: ons huis verwarmen, een auto laten rijden, elektriciteit mee maken, nieuwe chemische stoffen te maken voor medicijnen, voedsel te produceren, enz ....

Traditioneel gebruiken we daar energiebronnen voor die we "delven", dit wil zeggen uit de aarde onttrekken zoals aardolie, aardgas en steenkool. Deze zijn ontstaan miljoenen jaren geleden uit het vergaan van plantaardige en dierlijke resten door een proces waarbij die resten verwarmd werden door de aarde en onder hoge druk kwamen te staan. De omzetting van die resten naar bijvoorbeeld olie neemt misschien wel meerdere 100 000den jaren in beslag. Als je bedenkt dat onze hele beschaving van de oude Egyptenaren tot nu nauwelijks 10 000 jaar bestaat, betekent dit dat iedere liter olie of iedere kilo steenkool die we gebruiken, niet meer door de aarde kan aangevuld worden. Dit omdat het natuurlijk proces om die kilo aan te maken veel langer duurt dan dat de menselijk beschaving nog zal bestaan. Dus één keer gebruikt is het weg, als we dan alle steenkool en alle aardolie gebruikt hebben, dan is het weg voor altijd en hebben we geen energiebronnen meer. Daarom zegt men dat dit "niet-hernieuwbare" energiebronnen zijn.

Het woordje "hernieuwbare" energiebronnen betekent dan dat dit energiebronnen zijn die niet aan hoger euvel lijden. Eigenlijk betekent het dat we gebruik maken van een energiebron die altijd aanwezig is en blijft. Wat kan dat zijn? De zon! De zon geeft aan de aarde per uur een hoeveelheid energie die overeenkomt met onze behoefte aan energie van heel de wereldbevolking van een gans jaar en dat ieder uur van de dag, van de maand en van het jaar. Dus als we daar een klein deel van kunnen gebruiken dan levert de zon genoeg energie om aan onze behoeften te voldoen. Het probleem is dan hoe vangen we die energie? Meedere mogelijkheden! Een windmolen bijvoorbeld vangt zonneënergie, immers de wind ontstaat doordat de zon de lucht opwarmt. Of zonnepanelen kunnen licht omzetten in warm water of voor sommige andere types rechtstreeks in elektriciteit. De zon laten bomen groeien, dat hout kunnen we ook gebruiken om energie mee te produceren. Als we dan zo slim zijn om niet meer bomen te kappen dan dat er bomen kunnen groeien, dan hebben we een constante bron voor energie en levert bosbouw een hernieuwbare energiebron, zoals wind en rechtstreeks de zon.

Ik hoop dat hiermee het verschil duidelijk is,

Vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen